Nieuws

Drone als werkpaard

Drones kun je op verschillende manieren inzetten in de land- en tuinbouw: om data te verzamelen of als werkpaard. Het uitvoeren van bespuitingen bijvoorbeeld, maar dat laatste is in Nederland nog niet toegestaan.

Een toenemend aantal bedrijven ziet mogelijkheden om drones in te zetten. Vakblad Boom in Business vraagt zich in het artikel 'Multifunctionaliteit drones groeit met de dag' zelfs af of drones de trekker gaan vervangen? Dat laatste zal voorlopig niet het geval zijn, want drones zul je niet in kunnen zetten voor grondbewerking zoals ploegen. Maar er zijn wel veel andere mogelijkheden.

Data

Als voorbeelden noemt het vakblad dat bedrijven drones inzetten voor pakketbezorging. Een bedrijf in Almelo heeft een drone ontwikkeld voor bespuiting van gewassen. Maar drones worden veel meer gebruikt voor het verzamelen van data. Het waterschap Vallei en Veluwe experimenteert bijvoorbeeld met drones voor monitoring van de inrichting van terreinen. Dat is handig omdat locaties soms moeilijk bereikbaar zijn.

In de land- en tuinbouw zijn tal van voorbeelden hoe je drones inzet voor het verzamelen van data. Een drone kan met een camara informatie registreren en verwerken in een gps-kaart. Je kunt denken aan bodemhuishouding, groei van het gewas of optreden van ziekten. Die informatie kun je invoeren in een trekker of landbouwmachine om zo op de centimeter nauwkeurig werkzaamheden uit te voeren. De kwaliteit van de gegevens hangen af van de soort camera en de software die gebruikt wordt. De technologie van de drones staat nog in de kinderschoenen, schrijft het vakblad. De batterijen beperken de vlucht nu tot zo'n 30 tot 40 minuten. Met regen of mist krijg je een vertekend beeld van de opname, en bij windkracht zes of meer kun je niet vliegen.

Beperkingen

Daarnaast zijn er ook beperkingen door regelgeving. Je mag met drones niet overal vliegen: niet boven mensenmenigtes, binnen 50 meter van wegen en bebouwing. Ook mag je in Nederland niet spuiten met drones. Als je drones gebruikt voor commerciële doeleinen heb je een brevet nodig. En je mag met drones alleen vliegen als die voldoen aan de luchtwaardigheidscriteria. Dat maakt het gebruik van drones ook relatief kostbaar. Je moet uitgaan van een investering van 15 tot 30 duizend euro.

Toch zijn er ondernemers die een drone gebruiken. Melkveehouder Michel Kroes in het Friese Katlijk is zo iemand. Hij gebruikt een drone om het het rendement van zijn grasland te verhogen. Vakblad Veeteelt besteedt er in een artikel aandacht aan.

(Bron foto: Pixabay)