Nieuws

Drone voor onderwater

Een onderwaterdrone is heel goed inzetbaar voor het verkrijgen van aanvullende ecologische informatie.

De adviesbureaus Tauw, Deltasync en het kennisinstituut Deltares hebben de mogelijke toepasbaarheid onderzocht van een onderwaterdrone. In het artikel ‘Bemonsteren met drones’ uit Visionair wordt geschreven over een verkennende studie, waarbij gebruik is gemaakt van een drone in de vorm van een kleine 75 centimeter lange onderzeeër. Deze duikboot, die is gemaakt van ABS kunststof, heeft een gewicht van 8 kilo en kan tot 10 meter diepte duiken.

Vissen

De drone werd onder andere ingezet om opnames te maken in de uitstroomomgeving van de vispassage Halfweg. Ondanks de matige lichtomstandigheden, het doorzicht van het Noordzeekanaal ter plaatse was slechts zo’n 35 cm, werden met de drone grote scholen driedoornige stekelbaars en blankvoorn waargenomen die de vispassage inzwommen.

Gps route

Ook in andere projecten bleek de drone goed inzetbaar voor het –op kosteneffectieve wijze- verkrijgen van aanvullende ecologische informatie, waaronder de aanwezigheid van vissen. Voordeel is dat vissen niet lijken te worden afgeschrikt door de gebruikte minionderzeeër, schrijven de auteurs van het artikel. Momenteel worden de mogelijkheden onderzocht van het automatiseren van de te volgen gps route. Dit maakt het mogelijk de drone een vooraf ingevoerde route te laten afleggen.

(Bron foto: Wikimedia)