Nieuws

Duidelijkere etiketten op voedselverpakking

Op etiketten van voedingsmiddelen mogen fabrikanten de voedingswaarde van zowel het onbereide als het bereide product vermelden. Dat zorgt voor veel onduidelijkheid vinden Voedingscentrum en Consumentenbond. Consumenten hebben er zo geen idee van wat ze binnen krijgen.

De wetgeving voor etikettering, zoals die in de Warenwet is geregeld, biedt fabrikanten de mogelijkheid de voedingswaarde van zowel het onbereide als bereide product te vermelden. Wanneer je een pakje voor lasagne gebruikt dat alleen de voedingswaarde per bereid product vermeldt, dan is het gissen wat je aan zout, vet en suiker binnenkrijgt. Stel dat je 250 gram meer groente gebruikt dan de fabrikant bedacht heeft, dan klopt het niet.

Als het aan Consumentenbond en Voedingscentrum ligt, vermelden fabrikanten alleen nog de voedingswaarde per onbereid product, zo is te lezen in het artikel 'Ook Voedingscentrum wil duidelijkere etiketten' dat in Food & Nutrition verscheen.

Rekenen

Je zou als gebruiker natuurlijk terug kunnen rekenen wat er in onbereid product zit, maar dat is bijna niet te doen, vindt de Consumentenbond. En het Voedingscentrum vindt dat de fabrikant de consument van de juiste informatie moet voorzien zodat hij een goede keuze kan maken. Door het uniform weergeven van de informatie, maak je het de consument gemakkelijker te vergelijken. De Consumentenbond en het Voedingscentrum vinden daarom dat je op het etiket de voedingswaarde-informatie per 100 gram onbereid product moet opnemen.

Informatievoorziening

De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) vindt dat er voor beide vormen van informatievoorziening wat te zeggen is. Door informatie te geven over het product, zoals het geconsumeerd wordt, help je de consument. Bovendien schrijven Europese richtlijnen voor dat je gezondheidsclaims alleen mag vermelden over een product zoals dat geconsumeerd wordt. En als je informatie over het onbereide product vermeld, moet een consument ook rekenen. Ook dat is lastig.

De Consumentenbond zal er bij alle fabrikanten op aan blijven dringen, de etikettering in de toekomst aan te passen, aldus Food & Nutrition.

(Bron foto: Thinkstock)