Nieuws

Duizend asielzoekers voor agrofoodsector

Als het aan de Stichting Vluchteling met Talent ligt, worden krijgen op korte termijn duizend asielzoekers een opleiding of werkervaringsplaats in de agrofoodsector. Die sector biedt volop kansen, zeker voor vluchtelingen die affiniteit hebben met agrofood in het land van herkomst. Maar taal is een knelpunt.

Op initiatief van de Stichting Vluchteling met Talent begonnen 15 asielzoekers in april aan een opleidingstraject bij de afdeling cursus & consult van Lentiz. Het is het begin van het project waarbij coördinator Bakir Lashkari met gemeenten, Land- en Tuinbouworganisatie LTO, agrarische scholen en uitzendbureaus wil inspelen op de behoefte aan geschoold personeel in de agrofoodsector.

De stichting wil op korte termijn 1000 asielzoekers een opleiding of werkervaringsplaats bieden. Lashkari denkt dat dit een goede kans biedt voor veel Syriërs, Eritreeërs, Afghanen, Irakezen en Iraniërs die affiniteit hebben met agrofood in het land van herkomst. Vakblad Boom in Business besteedt aandacht aan dit project in het artikel 'Taal is cruciale factor bij vluchteling in agrarisch bedrijf'.

Syriër

Een van de deelnemers is Ehab Aboukheir uit Syrië. Tot enkele jaren geleden werkte hij er als onderzoeker in het Syrische landbouwonderzoeksinstituut en was er van 2011 tot 2015 in dienst als hoofd van de biotechnologieafdeling. Daarnaast werkte Aboukheir als docent aan de landbouwuniversiteit. Nu werkt hij bij veredelingsbedrijf Rijk Zwaan Breeding waar hij onderzoekt hoe goed planten zich aanpassen bij weerextremen.

Taal

Aan de motivatie ontbreekt het niet, zegt docent Dick Meijerink, maar de taalvaardigheid is een knelpunt. Voor het goed  functioneren is een beheersing van Nederlands of Engels cursicaal. Het idee is dat vluchtelingen de taal ook op de werkvloer kunnen oppikken, maar daar werken veel Poolse medewerkers die ook geen Nederlands praten. De voertaal op de werkvloer is vaak Pools. Om een opleiding op mbo-niveau 1 af te ronden is Nederlands echt nodig. Spreken wil nog wel lukken, aldus Meijerink, maar schrijven en lezen blijkt toch lastiger.

Boomkwekerij

Het idee is dat dit project ook uitgerold wordt naar andere sectoren, zoals de boomkwekerijsector. De stichting meldt op haar eigen website dat ze ook samenwerkt met HAS Hogeschool die een  leerwerkprogramma heeft ontwikkeld voor vluchtelingen met status. Het programma voldoet aan de eisen en wensen van zowel de werkgevers als van de vluchtelingen met status.

(Bron foto: Shutterstock)