Nieuws

Duurzaam bomen kweken: met of zonder keurmerk?

De boomkwekerijbranche kent diverse keurmerken voor verantwoord geproduceerde producten. Welke moet je kiezen, of zou je verantwoord kweken alleen al voor jezelf moeten willen doen?

Dat laatste vindt kweker Eric van Kempen die in Boom in Business vertelt hoe hij keurmerken heeft zien komen en gaan, hoe wordt gesjoemeld met keurmerken, hoe een keurmerk volgens hem vormgegeven zou moeten worden en wat volgens hem de verschillen zijn tussen de twee belangrijkste merken op dit moment. Zie ook het artikel Kweker Eric van Kempen: 'De afnemer weet vaak niet wat het certificaat inhoudt'.

Verschillen keurmerken

De twee die worden genoemd zijn Milieukeur, al jaren bekend in de branche, en het voor de boomkwekerij redelijk nieuwe Groenkeur. Van Kempen beschrijft Mileukeur als een productcertificaat en Groenkeur als een ketenkeurmerk. Verderop in het artikel komt ook Groenkeur-directeur Matthijs Mesken aan het woord. Volgens hem zijn de belangrijkste verschillen dat er bij Groenkeur sprake is van een biodiversiteitsplan en het feit dat Groenkeur actief is in de hele afzetketen.

Een andere boomkweker, Ben van der Meijden, is van mening dat er niet veel verschil is tussen de productie-eisen; wat hem betreft zijn de keurmerken uitwisselbaar.

Commercieel certificaat

Groenkeur timmert volgens hem wel veel aan de weg, bijvoorbeeld op het vlak van marketing en promotie. Van Kempen vindt dat keurmerken zoals nu vormgegeven eigenlijk niets meer en niets minder zijn dan een commercieel certificaat. Bedoeld om vooraan te staan bij afnemers. De komst van Groenkeur in de branche heeft wel iets teweeg gebracht volgens Van der Meijden 'Het is jammer dat Milieukeur nu pas wakker is geschud en ook actiever aan het worden is'.

Milieukeur heeft 2014 in elk geval gehaald. Ook vorig jaar werden al vraagtekens gezet bij dit keurmerk dat jaren geleden wist te wedijveren met andere keurmerken en als winnaar uit de bus kwam. Zie het artikel Haalt Milieukeur 2014? In Boom in Business waarin is te lezen dat kwekers inmiddels minder enthousiast zijn over hun deelname, terwijl de afnemers door bezuinigingen op openbaar groen met heel andere dingen bezig zijn.

Meer informatie

En nu is daar dus ook Groenkeur die als nieuwkomer in de boomkwekerijbranche veel aandacht van de media krijgt. Zie bijvoorbeeld 'Een keurmerk gaat pas leven als er vanuit de markt om wordt gevraagd' in vakblad Vitale Groene Stad (zie pagina 38-40). Meer informatie over Groenkeur is ook terug te vinden in het visidocument Groenkeur – 2020 of de Groenkeur-website.

Zie de Milieukeur-website voor meer informatie over haar tegenhanger. Meer informatie over de stichting achter Milieukeur (SMK; Stichting Milieukeur) is te vinden op de site SMK – Kompas voor duurzamer ondernemen. Daarop ook informatie over andere keurmerken en certificatieschema’s.


(Bron foto: Thinkstock)

Publicaties

(4)