Duurzaam en lekker eten uit de zee
Zee als voedselproducent
"Vis, schaal-, schelpdieren en zeegroente zijn producten die zowel wetenschappers als koks enthousiast maken", zo motiveert Rudolf Barkhuijsen van vakschool Rijn IJssel het thema van de vijfde Food Professional Day, die plaatsvond in Wageningen op 23 maart 2015. Een ontmoeting over hetzelfde thema, maar met een andere insteek, vond plaats op 8 april in de Rode Hoed in Amsterdam. Foodlog organiseerde hier het vijfde debat in de serie "It's the food my friend", over de toekomst van de zee als voedselproducent.Visfabels
Nathalie Steins werkt bij IMARES Wageningen UR en mocht het spits afbijten op de Food Professional Day. Zij haalde een aantal visfabels onderuit. Grootschalige vangst is niet per definitie slecht voor de visstand. Makreel is hiervan een mooi voorbeeld: gereguleerd grootschalig gevangen met weinig bijvangst, zodat de stand op peil blijft. Verder weerlegt Steins het hardnekkige gerucht dat de kweekvis pangasius vol zou zitten met gevaarlijke stoffen.IMARES-collega Aad Smaal hield een pleidooi voor schelpdieren, zoals slipper en otterschelp: voor vissers een afvalproduct en door koks ondergewaardeerd, maar zeer voedzaam door het hoge gehalte aan gezonde vetzuren. De koks van de Food Professional Day ontkrachten hun eigen fabel met een smaakvol zeebanket bereid uit slippers.
Zeewater en zilte groenten
Rijn IJssel presenteerde de 175 bezoekers een aantal culinaire verrassingen, zoals koken in zeewater, geweekte paling en tarbot en een breed scala aan zeegroenten. Ooit strandbiet, zeekool, zoutmelde, wakamé, draadwier, lepelblad, lamsoren, zeevenkel of zeekraal geproefd?Hoe overleeft de visser?
Het debat in de Rode Hoed zette vissers, wetenschappers en beleidsmakers op scherp. Recentelijk zijn nieuwe regels van kracht die vissers verplichten ongewenste bijvangst aan land te brengen (het 'aanlanden'). Grootschalige boomkorvisserij is binnenkort geheel verboden in de Noordzee. Het aantal actieve Nederlandse vissers daalde flink. Han Lindeboom, zee-ecoloog bij IMARES pleitte voor de instelling van zeereservaten. Hij ziet toekomst in de combinatie van visserij en zeereservaten in de Noordzee.
Gemengd bedrijf op zee
En waarom beschouwen we de zee niet als landbouwgrond? Joop Erhardt van Schuttelaar & Partners schetst een toekomstbeeld van een 'gemengd bedrijf op zee', met algen, zeewier en visteelt. Een aantal pioniers werkt op dit moment aan de praktische uitvoering van commerciële zeewierproductie, in het project Noordzeeboerderij.
Visweetjes
Nederlanders eten gemiddeld 4,5 kg vis per jaar, ten opzichte van 71 kg vlees. Voor de vangst van elke kg Noordzeevis is 8 liter stookolie nodig. Komt deze vis aan land, dan wordt 87% direct geexporteerd naar vooral Europese landen (Duitsland, België, Italië en Spanje). De Nederlanders geven de voorkeur aan geïmporteerde pangasius, tonijn in blik en vissticks (bereid uit koolvis of kabeljauw). Maar we lusten ook nog af en toe een haring. Bron: Foodlog debat
Foto: Thinkstock