Nieuws

Duurzame landbouw met alternatieve financiering

Financiering is een knelpunt in de verduurzaming van de Nederlandse landbouw. De Wageningse student Susan Drion ging op zoek naar alternatieve financieringsbronnen en selecteerde vijf 'best practices'.

Financiering is een knelpunt voor de verduurzaming van de Nederlandse landbouw, schrijft Susan Drion in haar scriptie ‘Financing Future Farming’. Dat is de reden waarom ze als student biologische landbouw aan de Wageningen University verdiepte in alternatieve financieringsvormen in de landbouw. Toegang tot kapitaal via een lening bij de bank, wordt steeds moeilijker, zo licht ze toe in de samenvatting van het onderzoeksrapport.

Financieringsvormen

Ze wilde onderzoeken welke alternatieve financieringsvormen er zijn en in hoeverre die boeren in staat stelt hun bedrijfsvoering te verduurzamen. Ze selecteerde acht alternatieve financieringsvormen variërend van burgerparticipaties, alternatieve leningen, bedrijfsparticipatie en samenzweringen met institutionele investeerders. Vervolgens interviewde ze boeren en investeerders. In twaalf blogs heeft ze het onderzoek beschreven.

Licence to produce

Uit haar onderzoek kwamen een aantal opvallende bevindingen. Zo was de scheiding van het vermogen en de onderneming een belangrijk kenmerk van de alternatieve financieringsvormen. Veel boeren noemden de vriendelijke samenwerking met investeerders, wat ze morele steun en een ‘license to produce’ gaf. En de persoonlijkheid van de boer was in belagnrijke mate bepalend of een alternatieve financieringsvorm bij hem paste.

Best practices

Uit het onderzoek zijn vijf Best practices gekomen. Die vijf pactices heeft ze beschreven in de blog Een nieuw begin: best practices van alternatieve financiering in de landbouw.

(Bron foto: Pixabay)