Nieuws

Duurzame verpakkingsmaterialen in ontwikkeling

Ons voedsel in de supermarkt is vaak verpakt in glazen flesje en potjes of van fossiele brandstof gemaakte plastic flesjes, bakjes en zakjes. Maar steeds vaker zul je verpakking tegenkomen die biologisch afbreekbaar is. Er zijn steeds meer soorten biobased plastics of ander duurzaam verpakkingsmateriaal.

Er zijn al PET-flessen die deels gemaakt zijn van rietsuiker. En veel bakjes of folies worden gemaakt van polymelkzuur (PolyLactic Acid, PLA). En eieren kun je verpakken in een schuimachtig materiaal dat gemaakt is van zetmeel en natuurlijke vezels. De ontwikkeling van duurzame verpakkingsmaterialen gaat snel. Wageningen World zet in het artikel 'Duurzamer verpakken' de ontwikkelingen op een rij.

Eierdozen

Als voorbeeld worden de eierdozen van Rondeel aangehaald. Het is een schuimachtige verpakking die gemaakt is van aardappelzetmeel, papiervezel een een mix van toegevoegde stoffen. Je kunt die verpakking na gebruik in de papierbak doen of op je composthoop leggen.

Bio-plastic

In een kader worden de verschillende biobased plastics op een rij gezet. Zo zijn er biologische afbreekbare plastics: PLA of PHA. PLA wordt van rietsuiker gemaakt, PHA wordt door bacteriën, gisten en planten uit diverse grondstoffen gemaakt. PEF en Bio-PET lijken op het polymeer PET (polyethyleentereftalaat). Ze worden gemaakt van glucose of ethyleenglycol. Deze stoffen zijn niet biologisch afbreekbaar, maar je kunt ze wel recyclen.

De heilige graal van de ontwikkelaars is een materiaal te ontwikkelen dat voedsel lang houdbaar houdt en glas en aluminium kan vervangen. Het materiaal moet een hoge barrièrewerking hebben voor waterdamp en gassen. PEF komt qua eigenschappen dicht bij glas, meldt Wageningen World.

Hergebruik

Een ander spoor om verpakking te verduurzamen is hergebruik van verpakkingsmaterialen. Zo worden drankverpakkingen verwerkt tot wc-papier en wordt aluminium na de verbranding van afval teruggewonnen. Maar het kan beter. Zo is het nu nog lastig de superdunne aluminiumfolie uit de keuken te recyclen. Wageningse onderzoekers dragen met technische kennis bij om de grenzen van de recyclebaarheid op te voeren. Ze willen methoden vinden die ervoor zorgen dat er minder gerecycled materiaal wegens vervuiling moet worden afgekeurd.

(Bron foto: Shutterstock)

Links

(6)