Duurzame visserij in de lift
In 2000 werd West-Australische rivierkreeft het eerst visserijproduct dat de MSC-certificering kreeg. De Alaska-zalm volgde kort erna. Wereldwijd worden nu 8,8 miljoen ton vis, schaal- en schelpdieren gevangen door gecertificeerde visserijen. Dat is ongeveer 10 procent van de totale wildvangst.
Getallen
Het zijn enkele getallen uit het jaarverslag van de Marine Stewardship Council (MSC), dat visserijproducten voorziet van het blauwe MSC-certificaat.
Met het certificeringprogramma wil de organisatie werken aan gezonde oceanen door duurzame vispraktijken te herkennen en te belonen. In het jaarverslag blikt de non-profitorganisatie terug op 15 jaar MSC-gecertificeerde visserij
Het jaarverslag staat vol met getallen. De 264 gecertificeerde visserijen in 36 landen vangen ongeveer 9 miljoen ton aan vis, schaal- en schelpdieren, dat is 10 procent van de totale wildvangst. In Nederland zijn er twaalf gecertificeerde visserijen die rond de 220.000 ton vangen. En voor de consument zijn iets meer dan 13000 producten beschikbaar met 43 verschillende vissoorten. Wereldwijd zijn MSC-producten beschikbaar in 97 landen.
Groei
De duurzame visserij groeit. Dat is nodig, want 29 procent van de visgronden wereldwijd worden nog bevist tot over de grenzen van wat duurzaam is. Afgelopen twee jaren hebben 40 visserijen het certificaat gekregen, en er is vooruitgang geboekt in China en India, zo meldt het jaarverslag.
MSC vindt het van groot belang dat visstanden en schaal- en schelpdierstanden goed onderhouden worden, evenals het mariene ecosysteem. Wereldwijd zijn immers ongeveer één miljard mensen voor een fundamenteel deel van hun voeding afhankelijk van vis, schaal- en schelpdieren. En ongeveer één op de tien mensen in de wereld is afhankelijk van de visserij voor zijn levensonderhoud.
Duurzaam
Belangrijke criteria voor duurzame visserij zijn voor MSC dat de impact van de visserij op het ecosysteem beperkt is, dat de populaties gezond blijven en dat het visserijbeheer goed georganiseerd is. MSC heeft de standaarden onlangs aangescherpt. Zo wordt er nog meer gelet op bijvangst, op habitatbescherming en op dwangarbeid aan boord. En de normen voor traceerbaarheid zijn aangescherpt.
Ondanks het succes, staat duurzame visserij toch onder druk, zegt bestuursvoorzitter Rupert Howen in het voorwoord: ‘Er is een grotere vraag naar vis, schaal- en schelpdieren. En het levensonderhoud van vissers en de voedselzekerheid wordt aangetast door niet-duurzame vispraktijken.
(Bron foto: Pixabay)