Nieuws

Duuzame 'Out-of-the-box'-verpakkingen voor zoetwaren

Hoe kun je tot meer duurzame verpakkingen komen van koekjes, zoetwaren, noten en chocola? Aan welke eisen moet die verpakking voldoen? En hoe kun je rekening houden met de perceptie van de consument? Twee studenten zochten het uit en presenteerden inspirerende ontwerpen.

VBZ, de Vereniging voor de Bakkerij- en Zoetwarenindustrie, wil de verpakking voor koek, zoetwaren, noten en chocolade verduurzamen. Die verpakking moet niet alleen herbruikbaar of recyclebaar zijn, of minder materiaal gebruiken, maar moet ook oplossingen bieden voor de kwetsbaarheid van verschillende producten. Zo moet de verpakking bescherming bieden tegen bijvoorbeeld uitdroging, aromaverlies, breuk, licht of grote temperatuurverschillen. Twee studenten, Roosmarie Kramer en Nikki Groote Schaarsberg, van HAS Hogeschool, gingen met die onderzoeksvraag aan de slag. Ze werden daarbij begeleid door Charlotte ter Haar van VBZ. Het resultaat is vier omvangrijke publicaties boordevol analyses, ideeën, ontwerpen en beeldmateriaal.

Analyse

De eerste publicatie is 'De analyses van het schap': Wat vind je aan verpakkingen op de schappen van de Nederlandse winkels? Deze schapanalyse levert veel informatie op over de kenmerken van de verpakking, denk aan gebruik van kunststof. Is de verpakking hersluitbaar? Is de verpakking transparant? Zijn er portieverpakkingen?

In 'De analyse van trends & toekomst' schetsen de studenten verschillende trends zoals de belangstelling van consumenten voor gezondheid, informatie, gebruiksgemak of aandacht voor voedselverspilling.

De derde publicatie is 'De analyse van duurzaamheid'. Of een verpakking echt duurzaam is, kun je nagaan door een LCA (LevensCyclusAnalyse) uit te voeren. Een LCA wordt ook wel een ‘wieg tot graf analyse’ genoemd. Het is een methode om de totale milieubelasting te bepalen van een product gedurende de hele levenscyclus, dat wil zeggen: winning van de benodigde grondstoffen, productie, transport, gebruik en afvalverwerking. Bij het ontwerpen van een duurzame verpakking heeft de voedselveiligheid de hoogste prioriteit, zo zie je bijvoorbeeld dat aanwezigheid van minerale olie in gerecycled papier en karton risico's kan opleveren. Het werk van de studenten is waardevol omdat je met een LCA pas echt aantoont of een veroakking duurzamer is, aldus Ter Haar.

Inspiratie

In de laatste publicatie 'Het ontwerpproces' komen de studenten met tien verschillende ontwerpen. Er zijn mogelijkheden voor retail en voor E-commerce. Elk ontwerp heeft een passende naam. Ter Haar vindt het werk van de studenten zeer inspirerend: 'In de deelrapporten staat veel informatie die voor inkopers van verpakkingen en marketeers interessant is vanwege alle foto’s, ideeën van verpakkingen en de analyses ervan. De gepresenteerde creaties zijn vernieuwend omdat ze gemaakt zijn zonder rekening te houden met de bestaande processen en verpakkingsmachines.'

(Bron foto: Pixabay)