Nieuws

DVD duurzame beheersing aardappelziekte verschenen

Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO), onderdeel van Wageningen UR, heeft een film op DVD gemaakt over recente ontwikkelingen bij de duurzame beheersing van de aardappelziekte veroorzaakt door Phytophthora infestans.

De film is gemaakt voor geïnteresseerden in de aardappel business, zoals adviseurs, aardappeltelers en scholen. De DVD heeft een Nederlandse, Duitse en Engelse versie en is te koop bij PPO in Lelystad.

Wereldwijd wordt de aardappelproductie bedreigt door Phytophthora. Deze oomyceet (schimmelachtige) veroorzaakt opbrengstverliezen met een geschatte waarde van tien miljard Euro per jaar. In de laatste tien jaar heeft Phytophthora infestans een verandering ondergaan: de ziekteverwekker is agressiever geworden en er is resistentie gevonden tegen bepaalde fungiciden. Fungicide resistentie management is meer dan ooit nodig voor duurzame productie van aardappelen. Telers passen hun bestrijdingsstrategie aan, voor een goede opbrengst en kwaliteit. Voor verdere verbetering van de bestrijdingsstrategie is het nodig dat telers en adviseurs  beschikken over de nieuwste onderzoeksresultaten. De film biedt deze informatie.

De DVD begint met een historisch overzicht over de introductie van Phytophthora infestans in Europa vanuit Amerika en hoe de ziekte zich verder verspreidde. Inzicht wordt gegeven in moderne veredelingstechnologieën, ziekte beheersingsstrategieën en nieuwe technieken rond karakterisering van Phytophthora stammen. Deze ontwikkelingen zullen in de toekomst nieuwe oplossingen aandragen voor de beheersing van Phytophthora.

Vier pijlers bij duurzame beheersing Phytophthora

Duurzame beheersing van Phytophthora is gebaseerd op vier belangrijke pijlers:

  • Bestrijding van de ziektebronnen
  • Gebruik van resistentere rassen;
  • Bestrijdingsstrategie
  • Gebruik van waarschuwingssystemen.

Aardappelspecialisten en adviseurs spelen een belangrijke rol bij de uitvoering van duurzame beheersstrategieën. Wetenschappelijke kennis wordt door hen vertaald naar praktijkadviezen, klaar voor de teler om gebruikt te worden. Wageningen UR en Bayer CropScience streven er naar de toepassing van duurzame beheersing van Phytophthora te ondersteunen en te verbeteren gedreven door innovatief onderzoek.

PPO en Bayer willen met de film een bijdrage leveren aan een duurzame beheersing van Phytophthora. De film is mede mogelijk gemaakt door Bayer CropScience.

Bestellen van de film

De DVD film is te koop door € 15,- (inclusief verzendkosten) over te maken op op bankrekeningnr. 36.70.17.369 van – PPO-Publicaties te Lelystad. Vermeld op uw betaalopdracht " DVD + de gewenste taal". Na ontvangst van het bedrag krijgt u de film thuis gestuurd.

Voor verzending naar het buitenland wordt € 10,- extra in rekening gebracht. De BIC-code luidt: RABONL2U. De IBAN-code is: NL45RABO036.70.17.369. Stuur ook een fax (+31 320 230479) of e-mail (receptieagv.ppo@wur.nl) met de vermelding "DVD + de gewenste taal", aantal exemplaren, naam en adres om de bestelling te bevestigen.

Voor verzending naar het buitenland wordt € 10,- extra in rekening gebracht. De BIC-code luidt: RABONL2U. De IBAN-code is: NL45RABO036.70.17.369. Stuur ook een fax (+31 320 230479) of e-mail (receptieagv.ppo@wur.nl) met de vermelding "DVD + de gewenste taal", aantal exemplaren, naam en adres om de bestelling te bevestigen.