Nieuws

E-learning pesticidenvrij sportveldenbeheer

Samenvatting
 • Onderwerp
  Pesticidenvrij Sportveldenbeheer
 • Interessant voor
  Terreinbeheerder
Bekijk de bronnen
Beheerders van sportvelden zoeken naar mogelijkheden om de grasvelden te beheren zonder inzet van chemische bestrijdingsmiddelen. De gratis e-learning pesticidenvrij beheer natuurgrassportvelden ondersteunt vrijwilligers van sportverenigingen bij het beheer.

Sinds het ondertekenen van de Green Deal Sportvelden in 2015 zetten beheerders van sportvelden zich in om te komen tot een beheer zonder de inzet van chemische middelen voor de bestrijding van onkruiden, plagen of ziekten. Aanvankelijk was het streven om sportvelden vanaf 2020 volledig chemievrij te beheren. Maar zover is het nog niet.

Sinds april 2020 geldt er wel een aangescherpte uitzonderingsregeling voor sportvelden en golfterreinen. Een beperkt aantal plagen en negen soorten onkruiden mogen tot 2023 nog chemisch worden bestreden. Met ingang van 2023 geldt een verbod op gebruik van chemische middelen.

Om vrijwilligers van sportverenigingen te ondersteunen is door NOC*NSF een gratis e-learningmodule ontwikkeld voor het beheer van grasvelden zonder de inzet van chemische bestrijdingsmiddelen. De clubs en verenigingen hebben met hun kennis en kunde veel invloed hebben op de kwaliteit van grasvelden en het slagen van pesticidenvrij beheer.

In de e-learning komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • uitleg over milieuvriendelijk beheer en de rol van integrated pest management;
 • de oorzaken en herkennen van onkruiden, ziekten en plagen;
 • wat maakt een robuuste grasmat;
 • een nieuw onderhoudsplanning;
 • de rol van de vrijwilliger.

De online scholing, die in maart beschikbaar kwam, bestaat uit verschillende onderdelen die je gratis kunt volgen.

(Bron foto: Mustafa Kücük - v. Gruenewaldt via Pixabay)

Bronnen

(6)