Nieuws

E-learning veilig rijden landbouwverkeer

Met het nieuwe e-learning programma landbouwverkeer kun je veiliger leren werken met landbouwvoertuigen. Cumela, brancheorganisatie voor groen, grond en infra, lanceerde dit programma op woensdag 30 maart.

Er gebeuren te vaak ernstige verkeersongelukken met landbouwvoertuigen, zo begint het online e-learing programma landbouwverkeer. Om dat te verminderen moet je als bestuurder goed opgeleid zijn en werken met veilige voertuigen. Het begint met bewustwording, aldus het programma. Daarom heeft brancheorganisatie Cumela met sociale partners een programma ontwikkeld.

In dat programma, dat vrij toegankelijk is, leer je wat veilig rijgedrag is, hoe je je voertuig zo veilig mogelijk maakt en hoe je rekening houdt met andere weggebruikers zoals fietsers of wandelaars.

Drie modulen

Er zijn drie modules gericht op het voertuig, op jezelf als bestuurder en op je omgeving. Aan de hand van filmpjes, er zijn er meer dan 40, krijg je informatie over veiliger rijden. Na elk filmpje kun je je kennis testen met enkele vragen. Er zijn meer dan 60 vragen. Na invullen krijg je feedback die moet leiden tot bewustwording van het eigen rijgedrag.

Veilig gedrag

Het programma is bedoeld voor leerlingen, werknemers en werkgevers in de agrarische sectoren. Cumela hoopt dat veiligheid met dit programma een prominente plaats krijgt binnen de beroepsopleidingen en dat zo veilig gedrag bevorderd wordt.

Het e-learning programma is op 30 maart gelanceerd door Tjibbe Joustra, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Het programma is ontwikkeld door Agriholland in opdracht van Cumela Nederland en de sociale partners FNV, CNV en HZC. Het project is mogelijk gemaakt door financiering van het fonds Colland Arbeidsmarkt.

(Bron foto: Thinkstock)