Nieuws

Een dagje in de Gezonde Schoolkantine

Derdejaars vmbo-leerlingen van AOC Oost maken twee dagen per week de lunch en verkopen die zelf in de kantine.

Mbo-leerlingen van AOC Oost vonden het maar raar dat er een opleiding voeding was, terwijl in de kantine niet meer stond dan een machine met vooral snoep en frisdrank. Zo ontstond in 2010 het idee voor de Gezonde Kantine. Leerlingen bereiden een gezonde lunch die ze vervolgens zelf verkopen in de kantine. Vakblad Groen Onderwijs volgde in het artikel ‘Gezonde kantine van en voor leerlingen’ een aantal vmbo-leerlingen tijdens hun werkdag op school.

Leerlingenraad

Dick van der Meijden, die als teamleider van de afdeling Voeding vier jaar geleden het initiatief nam voor dit project, is nog steeds enthousiast. “Als je als school duurzaamheid, bewustzijn over gezonde leefstijl, gezonde voeding en hygiënisch werken wilt uitdragen, moet je er ook wat mee doen.” Hij merkt dat leerlingen het enorm waarderen. Ze spreken erover in de leerlingenraad. Maar de organisatie van dit project is niet eenvoudig, erkent hij. “Juist omdat we ook geaudit worden, is het belangrijk dat je een begeleider hebt die kennis van zaken heeft. Die weet hoe je hygiënisch moet werken en verstand heeft van voeding.”

Meedenken

Om het project te coördineren, trok de school in 2010 een onderwijsassistent aan: Dennis Timmer. Op woensdag en vrijdag bereiden vmbo leerlingen lunches en verkopen die. Timmer vraagt mbo-leerlingen mee te denken over de invulling van gezonde lunches. De producten moeten bijvoorbeeld minstens voor 75 procent uit gezonde producten bestaan, producten uit de schijf van vijf zoals fruit, broodjes en salades. Elke week is er een ander weekmenu en de producten zijn niet duur, 1 euro of 50 cent.

Award

Terwijl vijf leerlingen de lunch klaarmaken, heeft de rest van hun klas vier uur praktijklessen voor Verwerking Agrarische Producten (VAP) in het naastliggende lokaal. Elke leerling werkt een periode van vijf weken voor de Gezonde Kantine, op woensdag of op vrijdag. De school ziet dit project als een ‘interne stage’, legt Timmer uit. De leerlingen krijgen korte instructies en voeren het werk onder begeleiding uit.
Tijdens het door het Voedingscentrum georganiseerde Schoolkantine Sterrendag, werd AOC Oost Almelo eind vorig jaar beloond voor het initiatief en won een Award voor de Gezonde Kantine.(Bron foto: Vakblad Groen Onderwijs)