Nieuws

Een duurzaam en gezond 'Low Lands Diet'

Voor een duurzaam voedingspatroon is het niet alleen belangrijk goed op te letten in de supermarkt. Je kunt ook vaker producten kiezen die meer bij onze lokale situatie passen.

Er wordt in Europa tegen Nederland opgekeken omdat Nederland innovatief is, zegt Corné van Dooren van het Voedingscentrum in een artikel in Voedingsmagazine. Nederland heeft een voortrekkersrol bij de productie van duurzaam voedsel. Je kunt dan denken aan het gebruik van kweekvlees, algen of insecten voor de ontwikkeling van nieuwe voedingsproducten. En ook het voedingspatroon in Nederland verandert snel. Het is nu al zo dat 46% van de Nederlanders minder vlees of vis probeert te eten. Daarnaast volgt 6% van de mensen een vegetarisch dieet.

Duurzaam voedsel

In het artikel 'Leer de klassieke Nederlandse keuken weer waarderen!' gaat de specialist over duurzaam eten niet alleen in op de achtergrond van duurzaam voedsel. Hij maakt ook duidelijk dat een hip en gezond Mediterraan en Scandinavisch menu niet per definitie duurzamer is dan een meer Nederlands dieet gebaseerd op bijvoorbeeld havermoutpap, roggebrood, boekweit, koolsoorten, bonen, haring en mosselen.

Bij duurzaam voedsel gaat het niet meer louter om de milieueffecten van voedselproductie, legt Van Dooren uit. Er zijn veel meer aspecten die daarbij van belang zijn. Je kunt denken aan zorgvuldig omgaan met natuur, voldoende voedsel voor toekomstige generaties, betaalbaarheid, de culturele inbedding, biodiversiteit en een eerlijke beloning voor boeren. Je kunt je bij een keuze voor duurzame voedingsproducten in de supermarkt laten leiden door productinformatie. Maar wil je echt iets voor het milieu doen, zo zegt hij, dan moet je verspilling tegen gaan. "Je kunt het beste beginnen door gewoon niet meer te eten dan je nodig hebt en restjes te hergebruiken." Daarnaast is wat minder vlees eten ook een goede keuze.

Hollandse pot

Van Dooren vindt het belangrijk dat er meer direct contact komt tussen consumenten en de makers van ons voedsel. Consumenten moeten weer weten waar het voedsel vandaan komt. Door te kiezen voor producten uit Italië of tomaten uit kassen, kies je ook voor producten met een relatief hoog energieverbruik. In het artikel pleit hij daarom voor Nederlandse producten. Waarom zou je kiezen voor olijfolie uit Italië, terwijl er in koolzaadolie net zulke goede vetzuren zitten?

Hij pleit daarom voor de keuze van gezonde producten uit een 'Low Lands Diet'. Havermout, roggebrood, boekweit, koolsoorten, bonen en ook haring en mosselen zijn allemaal gezonde Nederlandse producten. Van Dooren is ervan overtuigd dat de traditionele, geoptimaliseerde Hollandse pot de vergelijking met het Mediterrane en Scandinavische menu glansrijk doorstaat als het om duurzaamheid gaat.

(Bron foto: Shutterstock)