Nieuws

Een glas rode wijn per dag: er zijn gezondere dingen

Steeds weer verschijnen er berichten dat een glas rode wijn per dag gezond zou zijn. Maar is dat ook zo? Toxicoloog Vera Rogiers zegt dat er weliswaar gezonde stoffen in wijn zitten, maar je kunt beter pinda's, blauwe bessen of druiven eten. Alcohol heeft impact op het lichaam.

Veel mensen drinken graag een glas rode wijn. Ze voelen zich beter: je bent ongeremder, socialer en minder angstig. Bovendien verschijnen er regelmatig berichten over mogelijke gezondheidseffecten van rode wijn. Zo zou het goed zijn voor de bloedvaten met minder kans op bloeklontervorming of trombose, aderverkalking of beroertes. Op basis van zo'n bericht kun je makkelijk concluderen dat een glas rode wijn per dag gezond is. Maar dat is kortzichtig aldus toxicoloog Vera Rogiers in een video. Alcohol heeft impact op het lichaam.

Effect op lange termijn

Het effect van alcohol op je lichaam hangt van zo veel factoren af, zo legt ze uit: of je man bent of vrouw, of je jong of oud bent, of je sport, wat je eet en van je genen. In 2019 is er een grote studie uitgevoerd waaruit duidelijk werd dat een glas rode wijn kan leiden tot hogere bloeddruk, trombose en beroertes. Op korte termijn merk je geen effecten van een glas wijn per dag, maar op lange termijn zijn er wel effecten.

Alcohol is een drug. Omdat er gewenning optreedt, zul je makkelijk meer glazen drinken om een roeseffect te ervaren. Vanaf dat moment ontstaan er problemen. Wanneer de lever de grotere hoeveelheden alcohol niet kan afbreken, stapelen toxische stoffen zich op. Het kan resulteren in leverziekten, kanker of hersenschade.

Antioxidanten

In de discussie wordt ook verwezen naar polyfenolen zoals resveratrol die in rode wijn zitten. Dit zijn antioxidanten die celverooudering tegen kunnen gaan. Die antioxidanten zitten inderdaad in wijn, maar de gehalten zijn laag. In blauwe bessen, druiven en pinda's bijvoorbeeld zitten veel meer antioxidanten. Een glas rode wijn is dus niet per definitie ongezond, zo besluit Rogiers, maar enkele druiven per dag zijn veel gezonder.

(Bron foto: Wolfgang Claussen via Pixabay)