Nieuws

Een groen begin van het nieuwe schooljaar

Samenvatting
  • Onderwerp
    Groen Onderwijs
  • Interessant voor
    Groen Onderwijs
Bekijk de bronnen
Met de bekendmaking van het laatste rapport van het IPCC komt nog meer nadruk te liggen op de vraag hoe we naar een duurzame samenleving bewegen. Een duurzame samenleving vraagt om duurzaam onderwijs.

De coöperatie Leren voor Morgen zet deze docenten tijdens de Duurzame Docent verkiezing in het zonnetje en verzamelt verhalen van alle Duurzame Docenten van Nederland. Met deze verhalen, waarin zij best practices en eigen ervaring delen, inspireren zij andere docenten en schoolleiders.

Sustainable Development Goals

Duurzaamheid benaderen we breed vanuit de Sustainable Development Goals. Dit houdt in dat we naast bijvoorbeeld milieuaspecten kijken naar de sociale kant van duurzaamheid (gelijkheid en inclusiviteit). Een duurzame docent ben je dus op vele verschillende manieren en kan binnen onderwijslagen PO, VO en MBO. Heb jij het initiatief genomen om het schoolplein te vergroenen? Ben je een schoolproject gestart over plastic soep of ben je met de klas in duurzame energiebronnen gedoken? Ben je een samenwerking aangegaan met een bedrijf om samen met leerlingen na te denken over duurzame oplossingen? Doe jij jaarlijks mee aan Warme Truiendag of Dag van de Duurzaamheid?

Duurzaamheid op school

Ben jij zo’n duurzame docent? Of is jouw leerkracht of collega de duurzame kracht op school? Deel je verhaal en inspireer andere docenten om met duurzaam onderwijs aan de slag te gaan! Hier kun je jouw verhaal of dat van een collega of jouw docent vertellen. 

De winnaars van de Duurzame Docent Verkiezing 2021 worden 11 oktober tijdens een livecast bekend gemaakt.

Lesmateriaal Groen Onderwijs

Om je te helpen een nóg groenere docent te worden hebben we op Groen Kennisnet een uitgebreide selectie aan onderwijsmateriaal gepubliceerd. Doordat deze openbaar toegankelijke lespakketten zowel op onderwijsniveau als op thema gesorteerd staan kan je er als docent snel mee aan de slag. Bekijk de collectie leermaterialen, en bezoek de pagina digitaal leermateriaal voor praktische tips en leermateriaal voor remote learning in het groene onderwijs.

Dag van de duurzaamheid

De Dag van de Duurzaamheid is sinds 2008 een begrip in het onderwijs: veel basisscholen, middelbare scholen én MBO-scholen doen al jaarlijks mee. Op deze landelijke dag wordt er extra aandacht gevraagd voor duurzaamheid in het onderwijs. Naast een activiteitenprogramma op 8 Oktober zijn er lesbrieven te vinden op overschillende onderijsniveau's.

(Foto: Marte Hofsteenge via Shutterstock)