Nieuws

Een groen speelplein als leeromgeving

Het schooljaar is weer begonnen! Dat betekent echter niet dat kinderen binnen moeten blijven. Buiten is veel te leren. We hebben leermateriaal voor de basisschool over ‘een groen speelplein als leeromgeving’ op een rij gezet. Zoals de buitenlesdag, die dit jaar plaatsvindt op 22 september.

Een groen schoolplein heeft veel voordelen. Zo is het goed voor de biodiversiteit en zorgt het voor koeling bij warmte en wateropvang bij buien. Uit een recent onderzoek van Janke van Dijk blijkt dat vergroening van schoolpleinen een positieve invloed heeft op het welzijn en gedrag van basisschoolkinderen. Maar dat niet alleen, een groen speelplein is een ideale leeromgeving om te leren over en van de natuur. Hieronder hebben we een aantal websites op een rijtje gezet om een groen schoolplein te gebruiken voor buitenonderwijs. 

Buitenlesdag

Op 22 september is het buitenlesdag. Op deze dag geven leerkrachten buiten les. Na aanmelden op de site ontvang je een gratis Buitenlesbundel, vol met uitgewerkte lessen en lesideeën. Je doet als school al mee aan de Nationale Buitenlesdag als je minimaal één les aan één klas buiten geeft. Op de site is ook een database te vinden met buitenlessen voor zowel leerkrachten als ouders:

Website ‘Ons Groene Schoolplein’

Op de website ‘Ons Groene Schoolplein’ staan opdrachten over het beheer en educatief gebruik van het groene schoolplein. De lengte varieert van 15 minuten tot een dagdeel. Er staat materiaal voor groep 1 t/m groep 8. Een voorbeeld is de beheer- en beleefkalender. Het idee is dat het schoolplein wordt beheerd door de leerlingen. Daaraan zijn opdrachten gekoppeld. Naast de beheerkalender is op deze site educatief materiaal te vinden met belevingsgerichte opdrachten.

Beheerkalender IVN

Ook het IVN heeft een beheerkalender. De kalender helpt leerkrachten om een schema te maken voor het beheer en onderhoud van het schoolplein. Op de kalender staan tips en activiteiten waar je elke maand mee aan de slag kunt. Voor het beheer en onderhoud van het plein zijn acht kritische succesfactoren opgesteld.

Lespakket De Schooltuin

In een eerder verschenen nieuwsbericht hebben we aandacht besteed aan lesmateriaal van het IVN ‘de schooltuin een jaar rond met je handen in de grond. Deze lessen laten kinderen zien waar hun eten vandaan komt. De lessen zijn geschikt voor kinderen uit groep 4 t/m 6. Vanaf 8 oktober 2020 draait de film ‘de schooltuin'. De film gaat over een groep kinderen een jaar lang aan de slag met het verbouwen van hun eigen groenten en bloemen.

Moestuinieren

Voor het onderwijs is door Jong Leren Eten i.s.m. Stichting Oase een brochure ontwikkeld met tips hoe een kindermoestuin op het schoolplein succesvol kan worden. IVN stelt een gratis lespakket Moestuintjes beschikbaar dat geschikt is voor groep 3 t/m 5.

Vergroenen

Voor scholen die nog geen groen schoolplein hebben, is het interessant om te weten dat IVN de komende vier jaar natuureducatiepartner van Donker Groep wordt. Dit betekent dat elke school of kinderopvanglocatie waar Donker Groep een groen plein aanlegt, een abonnement op het buitenleseducatiepakket van IVN krijgt.

(Bron foto: Shutterstock)