Nieuws

Een pauzewandeling in eigen buurt

Ondanks de versoepeling van de Corona-maatregelen per 1 juli 2020 blijven veel mensen thuiswerken. Het is goed om regelmatig naar buiten te gaan, tussen het werken door of op je vrije dag. Om je aan te moedigen is er de nieuwe Regionale wandelroutekaart, die inspiratie biedt voor een rondje in de buurt.

Het RIVM heeft ons de afgelopen maanden geadviseerd om zoveel mogelijk binnen te blijven. We hebben dit verzoek grotendeels ingewilligd, maar dat was niet altijd makkelijk. Nu de regels weer wat soepeler worden, is het gezond voor ons om weer meer te gaan bewegen. RIVM-gezond leven heeft leefstijladviezen opgesteld om de COVID-19 periode goed door te komen. Bewegen is één van de adviezen.

Beweging

Maria Hopman, hoogleraar fysiologie aan het Radboudumc, concludeert na onderzoek dat door de coronamaatregelen veel thuiswerkers minder bewegen en dit ook niet compenseren. Nu de coronamaatregelen zijn versoepeld, maar het thuiswerken grotendeels van kracht blijft, wordt het belangrijk om beweging weer op de agenda te zetten. Beweging is goed voor de mentale gezondheid. Een wandeling van 20 minuten per dag heeft al effect. Om je te stimuleren in eigen omgeving te gaan wandelen zijn er de regionale wandelroutes.

Regionale wandelroutes

Op de nieuwe Regionale wandelroutekaart vind je wandelroutes die met wandelknooppunten op elkaar aansluiten. Bij elke wegverandering staat een bordje met richting en nummer van het volgende knooppunt. Stichting Wandelnet heeft alle routes per provincie of regio bij elkaar gebracht. Op de website van Stichting Wandelnet kun je ook kaarten en gps-tracks van de routes downloaden. De kaarten worden steeds automatisch geüpdatet. Het blijft ook bij het wandelen nog steeds belangrijk om anderhalve meter afstand te houden. Vermijdt drukke wandelgebieden en bekijk de tips op Natuurmonumenten.nl hoe je veilig kunt wandelen.

(Bron foto: Shutterstock)