Een toekomstbestendige Phytophthora-beheersing in zes stappen
Onderwerp
aardappelen, gewasbescherming
Interessant voor
akkerbouwers
De zes stappen zijn:
- Zorg voor een gezonde en schone uitgangssituatie door afvalhopen af te dekken (verplicht voor 15 april) en grote haarden en opslagplanten te bestrijden (is verplicht).
- Schakel de primaire infectiebron uit van opspattende oösporen (overleving 3 tot 4 jaar in de bouwvoor) met een ruimere rotatie (1 op 4).
- Verlaag de kans op infectie door te kiezen voor een minder gevoelig (resistent) Phytophthora-ras.
- Gebruik precisielandbouw voor minder middelgebruik, minder emissie en meting gewasstand voor input in BOS (beslissing ondersteunend systeem).
- Verbeter de timing van de bespuiting met BOS. (dus bespuiting vlak voor de voorspelde infectieperiode).
- Voorkom het ontstaan van virulente Phytophthora-varianten door preventief/curatief te spuiten bij hoge ziektedruk ('low-input’-spuitstrategie).
Samenvatting onderzoek
Het doel van het project is het overzichtelijk presenteren en overdragen van de beschikbare kennis over de levenscyclus en verspreidingswijze van Phytophthora infestans met de huidige en toekomstige beheersingsstrategieën voor de aardappelziekte.
Phytophthora infestans overwintert in Nederland als schimmeldraden in aangetaste knollen (in de afvalhoop, als opslag of in pootgoed) en als oösporen in de bouwvoor. In het voorjaar veroorzaken deze verschillende infectiebronnen de eerste haarden en zorgen voor epidemieën die zich over een regio verspreiden.
Binnen de Europese Green Deal is het doel in 2030 vijftig procent minder chemische gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. Ook tegen Phytophthora zal het gemiddelde van 12-15 bespuitingen per seizoen naar beneden moeten.
Het aantal bespuitingen terugdringen is mogelijk als op een verantwoorde manier met de resistente rassen wordt omgegaan. Onder hoge ziektedruk kunnen namelijk door virulente Phytophthora-varianten de minder gevoelige (resistente) rassen alsnog ziek worden.
Een vorm van resistentiemanagement is nodig om duurzaam de effectieve resistentiegenen te blijven gebruiken. Een methode als ‘low-input’ spuitstrategie kan effectief zijn omdat het voorkomt/vertraagt dat virulente Phytophthora-varianten ontstaan, waardoor de resistentie langer werkzaam blijft.
Wat is Crkls?
Crkls (spreek uit als cirkels) is het antwoord op de versnippering van het landbouwkundig onderzoek in de afgelopen decennia. Het platform maakt de onderzoeksresultaten beter vindbaar en relevant voor de ondernemer. De initiatiefnemers Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research (WUR), Groen Kennisnet en Aeres Hogeschool willen zo een bijdrage leveren aan een toekomstbestendige landbouw in Nederland.
Groen Kennisnet is onderdeel van de stuurgroep Crkls en heeft nauw contact met de redactie van Crkls.