Nieuws

Een uitgebalanceerd rantsoen voorkomt klauwafwijkingen

Tweederde van de koeien heeft klauwafwijkingen. Dat wil niet zeggen dat die koeien kreupel zijn, maar het is wel vervelend. Zo gauw je ziet dat een koe kreupel loopt, moet je ingrijpen. En voeding kan bijdragen aan weerstand.

Maar liefst 64% van de koeien heeft in meer of mindere mate klauwafwijkingen, schrijft vakblad Melkvee magazine in het artikel 'Koeienklauwen bouwen als een stevig muurtje'. Mortarello, een besmettelijke bacterie-infectie, en zoolbloedingen komen het vaakst voor, beide 25%. 18% van de koeien met afwijkingen heeft stinkpoot en 12% heeft zoolzweren.

Besmettelijk

Het artikel maakt onderscheid tussen besmettelijke en niet-besmettelijke aandoeningen. Bij besmettelijke aandoeningen zoals stinkpoot, Mortarello, tussenklauwontstekingen en tyloom, gaat het meestal om huidinfecties. Bij stinkpoot zie je een bacteriële infectie van de tussenklauw. Er ontstaan dan kloofjes die een invalspoort kunnen vormen voor andere bacteriën. Mortarello is een pijnlijke infectie op de overgang van huid naar hoorn. De verantwoordelijke treponema-bacterie graaft zich als een kurkentrekker in het weefsel. Een zware aantasting door deze bacterie is lastig te genezen. Daarom moet je ingrijpen zo gauw je een koe kreupel ziet lopen.

Voer

Bij de niet-infectieuze klauwaandoeningen (nika’s), zoals zoolbloedingen, zoolzweren en wittelijnaandoeningen lijkt er een relatie te zijn met voeding. Een goede hoornkwaliteit van de klauw heeft te maken met goed voeren. Voor het aanmaken van hoorn heeft een koe vetten, eiwitten, mineralen en vitaminen nodig. Eiwitten zijn de bouwstoffen van de keratine en vitaminen spelen een rol bij de vorming van keratine. Een tekort aan Vitamine B8 bijvoorbeeld kan problemen veroorzaken. Daarnaast zijn vetten en waxen nodig die in gras of lijnzaad zitten. En verder zijn mineralen als calcium, zink en selenium van belang. Het artikel benadrukt daarom de zorg voor een goed rantsoen.

(Bron foto: Thinkstock)