Nieuws

Eenden houden, Kleindier Magazine vertelt je hoe

mandarijneend op het water - greg seed via Pixabay
Bron foto: greg seed, pixabay (Pixabay License)
Samenvatting
  • Onderwerp
    eendenhouden
  • Interessant voor
    eendenhouders, kleindierliefhebbers, dierverzorgers
Bekijk de bronnen
In Kleindier Magazine kom je meer te weten over het houden van kleine dieren zoals konijnen, cavia’s, siervogels en watervogels. De serie “Het nieuwe eenden houden” neemt je mee in de wereld van de eenden. In deel 5 “Voortplanting” leer je meer over het fokken van deze dieren.

De mens is eeuwen geleden eenden gaan houden. In het verleden stond de productie van eieren en vlees centraal. Tegenwoordig worden in Nederland eenden ook als hobby door particulieren gehouden. Een onderdeel van deze hobby is het fokken van de dieren. Maar hoe bereid je je daar als eendenhouder op voor? Deel 5 van de serie “Het nieuwe eenden houden” gaat hier uitgebreid op in.

Voorbereidingen

Allereerst is het algemeen welzijn van de dieren belangrijk. Als de voeding, huisvesting of waterkwaliteit niet op peil zijn zullen de dieren zich niet voortplanten. Daarnaast zul je ruimte moeten maken voor een broedgelegenheid. Hiervoor bestaan verschillende mogelijkheden zoals broedkastjes en broedkorven. De keuze voor broedgelegenheid moet aansluiten op de soort eend, want niet elke eend maakt gebruik van elke broedgelegenheid.

Behalve broedgelegenheid is er water nodig voor de paring. In tegenstelling tot vele andere vogelsoorten hebben eenden een penis. Paringen op land kunnen zorgen voor infecties omdat hiermee viezigheid als zand in de voortplantingsorganen komen. Voor succesvolle paring is de beschikbaarheid van ondiep water belangrijk.

Het broeden

Na de paring volgt het broeden. Als eendenhouder heb je grofweg twee mogelijkheden. Je kunt voor natuurlijke broed kiezen, waarbij de eend zelf de eieren uitbroed, of voor kunstmatige broed, waarbij de eieren in een broedmachine uitgebroed worden. Beide methoden hebben nadelen. Natuurlijke broed zorgt voor een hoge sterfte van kuikens en moeilijkheden bij het vangen van kuikens. Bij het uitbroeden met een broedmachine weet je niet direct of elk ei zich ontwikkeld tot een kuiken.

Voor dit laatste probleem is er een oplossing: voorbroeden. Hierbij laat je de eieren tot enkele dagen voor het uitkomen op het nest. Deze worden hierna uitgebroed in de broedmachine. Bij deze methode heb je goede kennis nodig van broedtijd en legmoment.

Als de eieren uitgekomen zijn, is het tijd om de kuikens groot te brengen. Bij kunstmatige broed is dit een verantwoordelijkheid van de eendhouder. In de eerste weken hebben kuikens hebben een warmtebron, zoals een lamp of warmteplaat, en eiwitrijk voer nodig.

Het nieuwe eenden houden

Het artikel “Voortplanting” is deel 5 van de serie “Het nieuwe eenden houden” in Kleindier Magazine. De serie behandelt naast de voortplanting ook ander onderwerpen zoals de verschillen tussen rassen, de eisen aan huisvesting, ziekte en ongemakken, eclipsrui en lekke eenden. Ze voorziet de eendenhouder van informatie en werpt daarnaast een kritische blik op veranderingen in wetgeving.

Meer informatie

(6)