Nieuws

Eerste processierups uit het ei

De eikenprocessierups zorgde in de zomer van 2019 voor veel overlast. Ook in 2020 zal de rups voor overlast zorgen. Op maandagmorgen 6 april kwamen de eerste rupsen uit het ei, meldt het kenniscentrum Processierups.

Biologen van het Kenniscentrum Eikenprocessierups verwachtten dat de eerste eitjes van de eikenprocessierups begin april uit zouden komen. Afgelopen periode hebben ze de ontwikkeling van de eitjes in de gaten gehouden en op maandagmorgen 6 april was het zo ver. Toen maakte het kenniscentrum in een bericht bekend dat de eerste rupsen uit het ei zijn gekropen.

Overlast

Het Kenniscentrum verwacht voor de zomer van 2020 veel overlast van de processierups. In 2019 was er immers een sterke toename van het aantal rupsen. Veel mensen hadden huidklachten met jeuk, bultjes en roodheid. Vooral in de provincies Overijssel, Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht en Drenthe was de overlast groot, aldus het Kenniscentrum.

Vanwege de grote overlast in de zomer van 2019 besloot het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit het Kennisplatform Processierups op te richten. Dat kenniscentrum, dat zich richt op burgers, professionals en overheden, geeft informatie over preventie, beheer en bestrijding van de harige rupsen.

Bestrijding

Ook vakblad Boomzorg voorziet kennelijk veel overlast van de processierups. In maart publiceerde het vakblad tien verschillende artikelen over de eikenprocessierups waarin verschillende onderwerpen aan bod komen: over het beleid, de verwachte overlast en bestrijdingsmogelijkheden.

In het artikel over de studiedag eikenprocessierups van oktober 2019 worden veel onderwerpen belicht, met name over de bestrijdingsmogelijkheden zoals geïntegreerde bestrijding of het gebruik van feromoonvallen. In een ander artikel 'Thermisch, biologisch, natuurlijke vijanden - manieren om eikenprocessierups te bestrijden' komen ook verschillende bestrijdingsmogelijkheden aan de orde.

Veel beheerders gebruiken biologische methoden zoals de inzet van het parasitaire aaltje 'Steinernema feltiae' en Xentari, een bacteriepreparaat op basis van Bacillus thuringiensis. Hoe effectief die zijn lees je in het artikel 'Hoe selectief zijn Xentari en nematoden?'

(Bron foto: G.Hagedorn / CC BY-SA Wikimedia)