Nieuws

Eerste winnaars ‘Zwemvijver van het jaar’

De eerste verkiezing ‘Zwemvijver van het Jaar 2015’, gehouden door Branchevereniging VHG, leverde twee winnaars op. Zij doen in oktober mee aan een internationale wedstrijd.

De jury beoordeelde de inzendingen op basis van de meegezonden foto’s, de plattegrond, het ontwerp en de gemeten waterwaardes. Daarnaast beoordeelde de jury ook het vakmanschap en keek men naar de beleving, uitstraling en natuurwaarden van de inzendingen. Het niveau was hoog, aldus het artikel ‘Zwemvijvers vallen in de prijzen en gaan internationaal’ in VHG Magazine. De verkiezing leverde acht nominaties en twee winnaar op. Deze twee, Trendvijvers VOF uit Overloon en Koninklijke Ginkel Groep uit Veenendaal, worden voorgedragen voor de internationale ‘IOB Award‘ van de Internationale Organisation für naturnahe Badegewässer. (IOB).

Groei

Zwemvijvers en natuurlijke zwembaden is een markt waar groei in zit. Veel mensen weten nog niet dat een zwembad uitstekend zonder chemicaliën kan worden uitgevoerd. Met wijzigingen in de Nederlandse zwemwaterwet op stapel, liggen er kansen voor zwemvijverbouwers om hun expertise te tonen buiten particuliere tuinen. Om kennis uit te wisselen, het niveau van de branche te verbeteren en het lobbywerk van Branchevereniging VHG rondom de wetgeving te ondersteunen, is daarom anderhalf jaar geleden het Platform voor Natuurlijk Zwemwater opgericht.

Structuur

Wiljan Bruggeman van Bruggeman Hoveniers uit Heerde is min of meer de aanstichter van het Platform.  “Drie jaar terug kwam ik in contact met de Europese vakorganisatie: de Internationale Organisation für naturnahe Badegewässer”, vertelt hij in het artikel ‘Zwemvijverbouwers verenigen zich in Platform’ uit VHG Magazine. “Het IOB wil in meer Europese landen actief worden en in Nederland was de lobby van VHG rondom de nieuwe zwemwaterwet daarbij een goede aanleiding meer te gaan doen. Het vak is hier nog redelijk nieuw en slecht aangelegde vijvers zijn dan bepaald geen reclame.”

Met het Platform moet er meer structuur worden aangebracht. “Daarom gaan we meerdere bijeenkomsten per jaar organiseren en verschillende thema’s belichten. Tegelijkertijd kunnen we een vinger aan de pols houden als er wijzigingen komen in het beleid ten opzichte van de aanleg van zwemvijvers in de openbare ruimte”, aldus Bruggeman.


(Bron foto: website VHG)