Eet- en koopgedrag weinig veranderd door corona
De coronamaatregelen hebben voor veel mensen effect op hun werk en sociaal leven. Maar heeft corona ook effect op het doen van boodschappen, voeding en leefstijl? Op deze vragen geeft het voedingscentrum antwoord in het rapport ‘eetgedrag en corona’.
Online vragenlijst
Respondenten kregen vragen over hun koopgedrag, kookgedrag, eetgedrag en beweging. Ruim 1000 Nederlanders van 18 jaar en ouder hebben meegedaan aan het onderzoek via een online vragenlijst. De onderzoeksperiode was aan het begin van de coronamaatregelen, van 22 tot en met 28 april 2020.
Koopgedrag
De helft van de respondenten geeft aan minder vaak boodschappen te hebben gedaan; meestal één tot enkele keren per week. 30% heeft daarbij meer voedingsmiddelen gekocht dan normaal. Naast de run op wc-papier en en blikken soep en bonen, kochten de respondenten ook meer fruit. Ongezonde snacks zoals koek en gebak werden minder gekocht, net als alcoholische dranken, snoep en chocola, chips en (frituur)olie en vetten.
Eetgedrag
De infographic laat zien dat het merendeel (83%) hetzelfde is blijven eten tijdens corona. Een derde van de respondenten is meer op het gewicht gaan letten tijdens de coronamaatregelen. Mannen letten meer op hun voeding en vrouwen juist meer op hun gewicht. Maar het eetgedrag is amper veranderd.
Een verklaring hiervoor is, zo zegt Roel Hermans, expert voeding en gedrag bij het Voedingscentrum in een persbericht , dat eetgedrag door de jaren heen ingesleten is. Mensen houden vast aan hun gewoonten. Wageningen University & Research doet onderzoek naar de veranderingen in eetgedrag door corona. Onderzoekers willen die veranderingen in kaart brengen met de app FoodProfiler. Je kunt hier aan meedoen.
Veranderingen
Toch is 10% van de respondenten wél gezonder gaan eten. De mensen gaven aan dat ze meer tijd hadden om gezond te koken en dat ze hun weerstand wilden verhogen verhogen. Ook ervaren ze minder ongezonde verleidingen door anderen.
7% is ongezonder gaan eten. Redenen hiervoor zijn ongezonde verleidingen thuis, meer ontspanningsmomenten, verveling of stress.
Opvallend is dat het vooral jongeren zijn die gezonder of juist ongezonder zijn gaan eten. Ook de alcoholconsumptie van studenten is veranderd: 65% van de studenten is minder alcohol gaan drinken.
Hygiëne
De grootste verandering is te zien in hygiëne. Bijna de helft let beter op de hygiëne tijdens het koken en eten. Zo is 45% groente en fruit beter gaan wassen. Twee derde van de respondenten is beter de handen gaan wassen voor het eten. De grootste verandering in hygiëne is waar te nemen bij de 65-plussers en de laagopgeleiden.
Gezond blijven
Naast resultaten uit het onderzoek geeft de infograhic tips om gezond te blijven eten. Zo is een gezonde omgeving belangrijk. Wat je niet in huis hebt, kun je ook niet eten. Zet gezonde producten als groente en fruit in het zicht. Verder is het belangrijk om vast de houden aan je gebruikelijke eetmomenten en maximaal vier keer een tussendoortje te eten. Het liefst iets gezonds als groente of ongezouten noten. En als je meer thuis bent, kun je je tijd nuttig besteden door te experimenteren met nieuwe gezonde recepten.
(bron foto: Shutterstock)