Nieuws

Eetbare insecten moeten wereldwijd op het menu

Om aan de eiwitbehoefte van een groeiende wereldbevolking te kunnen voldoen, is grootschalige kweek van eetbare insecten nodig, stellen wetenschappers in het boek ‘Edible insects’. Ook de westerse consument moet om.

Onderzoekers van Wageningen UR en wereldvoedselorganisatie FAO brengen in ‘Edible insects’ de laatste inzichten over de mogelijkheden van eetbare insectien bijeen. Het gebruik van insecten als eiwitbron heeft veel voordelen: het is voedzaam en gezond, insecten kunnen op milieuvriendelijke manier gekweekt worden en de kweek kan als voedingsindustrie de sociaal-economische omstandigheden van mensen verbeteren. Het boek werd op 13 mei bij de FAO gepresenteerd.

Smakelijk, of niet?

In grote delen van de wereld is het eten van insecten, oftewel ‘entomofagie’, heel gewoon. Minstens twee miljard mensen consumeren regelmatig insecten, is te lezen in Edible insects. Meer dan 1900 insectensoorten zijn geïdentificeerd als eetbaar, waaronder kevers, rupsen, en bijen, wespen en mieren. In de westerse wereld vinden veel mensen het eten van insecten ‘vies’ of ‘eng’. Om deze weerstand weg te nemen, kunnen insecten onherkenbaar – bijvoorbeeld gemalen-  in het eten verwerkt worden. Volgens de auteurs zijn nieuwe communicatiestrategieën nodig om consumptie van insecten te stimuleren.

Grootschalige kweek

Ook op andere gebieden moet er nog veel gebeuren voordat grootschalige kweek van eetbare insecten mogelijk is. De auteurs noemen uitdagingen op technisch vlak (industriële kweekmethoden en verwerking), op het gebied van wet- en regelgeving (voedselveiligheid), en gastronomie. De wetenschappers pleiten ervoor de voordelen van insecten als eiwitbron nog beter in kaart te brengen, zodat aspecten als voedingswaarde en milieu te vergelijken zijn met traditionele veehouderij.


(Bron foto: Thinkstock)

Links

(2)