Nieuws

Effectievere bestrijding met getrainde sluipwespen

Sluipwespen spelen een belangrijke rol bij bestrijding van plagen in de glastuinbouw. Door sluipwespen te trainen, met hulp van geurstoffen, kun je hun bestrijdend effect verbeteren.

Sluipwespen blijken te kunenn leren hoe ze hun gastheren sneller vinden. Bij hun zoektocht naar gastheren maken ze vooral gebruik van de geuren van het gewas. Gewassen die zijn aangeprikt door luizen, geven bepaalde signaalstoffen af. Ervaren sluipwespen die deze geur herkennen, kunnen zo hun gastheer sneller vinden, blijkt uit een artikel in 'Onder Glas'.

Geurtraining

Sluipwepen die nog niet zo ervaren zijn, weten nog niet welke geuren kunnen helpen om een gastheer te vinden. Dat sluipwespen kunnen leren om hun gastheer te vinden was al wel langer bekend, blijkt uit het artikel, maar die kennis was tot nu toe nog niet in de praktijk toegepast. De vraag is of het mogelijk is sluipwespen te trainen zodat ze ook in de kas hun gastheer sneller kunnen vinden. Daarvoor is een onderzoeksproject opgezet met sluipwespen die wolluis in roos kunnen bestrijden.

Olga Kostenko voerde onderzoek uit naar het leergedrag van twee verschillende sluipwespen: Anagyrus vladimiri en Leptomastix dactylopii. Ze voerde verschillende proeven uit om te kijken hoe snel training van de sluipwespen tote gedragsveranderingen leiden.

Gastheer

Door sluipwespen kennis te laten maken met de geuren van roos en van wolluis, leerden ze hun gastheer sneller te vinden. De sluipwespen werden zo vooraf gemotiveerd en geinformeerd. Die getrainde wespen bleken anderhalf keer zo goed hun gastheer te vinden, dan sluipwespen die niet vooraf geinformeerd waren, blijkt uit het artikel.

Trainen heeft dus effect. De vraag is nu hoe je die trainingsprocedure in de praktijk brengt. Mogelijk moet je een methode ontwikkelen bij de telers ter plaatse.

(Bron foto: Wikimedia Whitney Cranshaw, Colorado State University, United States)