Nieuws

Efficiente energiebenutting in de glastuinbouw

De glastuinbouwsector wil het energieverbruik terugdringen. Door een combinatie van technieken kunnen telers energie besparen.

De glastuinbouwsector heeft de energie-efficiëntie de afgelopen jaren flink verbeterd. Uit de Energiemonitor van de Nederlandse Glastuibnouw 2014 blijkt dat de energie-efficiënte tussen 1990 en 2012 met 56% verbeterd is, door de invoering van de warmte-krachtkoppeling (WKK), intensivering van de productie en uitvoering van energiebesparende maatregelen. Maar het kan nog beter. Vakblad Onder Glas besteedt in december 2015 in een reeks artikelen aandacht aan mogelijkheden.

Combinatie

Zo kun je een WKK combineren met een warmtepomp of met aardwarmte. Orchideeënkweker Opti-flor in Montser doet dat sinds afgelopen zomer, zo is te lezen in het artikel 'WKK plus warmtepomp maakt orchideeënproducent duurzamer'. Naast de twee WKK's gebruikt het bedrijf nu ook een warmtepomp waardoor het zo'n 1,5 miljoen m3 aardgas kan besparen. Het bedrijf wil in 2017 nog een verbeterslag maken door ook aardwarmte te gebruiken.

Een warmte-krachtkoppeling (WKK) is een gasgestookt apparaat dat zowel warmte als kracht (elektriciteit) produceert. Omdat gas een fossiele brandstof is, is dat niet duurzaam. Maar je kunt de efficiëntie van zo'n apparaat wel optimaliseren en aanvullende technieken gebruiken. Energieadviseur Marcel Dries laat er zijn licht over schijnen in het artikel 'Perspectief WKK blijft, verduurzaming eist wel aanvullende technieken'.

Tool

Telers kunnen de opgewekte stroom verkopen, of zelf gebruiken voor assimilatiebelichting. Wanneer kun je het best die stroom verkopen? Of wanneer kun je de stroom beter zelf gebruiken? Voor dat doel is een tool ontwikkeld. Het vakblad schrijft erover in 'Rationele tool vervangt beslissingen op grond van gevoel'.

Meer informatie over energiebenutting in de glastuinbouw vind je in het Groen Kennisnet Dossier 'Klimaat en Energie - nieuwe low input teeltsystemen in de tuinbouw'

(Bron foto: Thinkstock)

Links

(2)