Nieuws

Efficiënte varkenshouderij met meerwekensysteem

Een kwart van de zeugenhouders werkt met een meerwekensysteem. Werken in een cyclus van een aantal weken maakt de werkplanning overzichtelijker. En het heeft een positief effect op de diergezondheid.

Op een bedrijf van een varkenshouder die werkt met een meerwekensysteem, zijn de werkzaamheden zo georganiseerd dat de hoofdtaken, dekken, werpen en spenen, niet in dezelfde week plaatsvinden, maar geclusterd. De taken overlappen elkaar niet. In een vijfwekensysteem komen de taken eens in de vijf weken terug. Soms heb je pieken, maar er is ook meer ruimte voor onderhoudswerk of evaluatie. Pieken kun je opvangen door extra personeel in te huren.

Meerwekensystemen

Het meest gebruikelijke meerwekensysteem is een vier of vijfwekenssyteem, maar er zijn ook andere systemen. Anderhalf-, twee-, drie- en zelfs zevenwekensystemen komen ook voor. En op een biologisch bedrijf zit een meerwekensysteem wat anders in elkaar omdat de speenleeftijd daar zes weken duurt. Bovendien is een moederloze opfok er niet toegestaan.

Voordelen

Belangrijk voordeel is de arbeidsefficiëntie. Het artikel 'Meerwekensystemen: efficiënt vooruit boeren' besteedt aandacht aan de voordelen. Het systeem heeft ook een gunstig effect op diergezondheid. Omdat je werkt met leeftijdsgroepen, kunnen leeftijdsgebonden ziekten op het bedrijf uitdoven. En omdat kraam- of biggenafdelingen gelijktijdig leegstaan, kun je ze in een grondig reinigen en desinfecteren.

Omschakelen

De overstap naar een meerwekensysteem is niet eenvoudig. Je moet het goed voorbereiden en het vraagt veel tijd. De overschakeling kost ongeveer 21 weken, net zo lang als de cyclus van een zeug. Hoe je om kunt schakelen, is te lezen in het artikel Voorkom valse start bij omschakeling: meerwekensystemen. Het begint er mee met de speenleeftijden te variëren en de bronsten te synchroniseren.

(Bron foto: Thinkstock)