Nieuws

Efficiënter geiten voeren met aanschuifrobot

Door gebruik te maken van voeraanschuifrobots, kun je als geitenhouder niet alleen tijd besparen. De robots zorgen er ook voor dat geiten meer droge stof opnemen en meer melk produceren.

Voeren in de geitenhouderij is een tijdrovende klus, schrijft vakblad Geitenhouderij. Op een gemiddeld bedrijf kost het voeren zo'n 25 uur per week. En bijna 30% van de geitenhouders heeft er nog meer tijd voor nodig, zo'n 25 tot 40 uur per week. Onder voeren wordt dan wel een reeks aan werkzaamheden verstaan: voerresten verwijderen, losmaken van de kuil, voer laden en pakken, het voeren zelf, het aanvegen, het ophalen van de geiten in de wei en het uitzetten en controleren van de afrastering.

Voeraanschuifrobot

Een deel van dat werk kun je overlaten aan een robot. Als je drie keer per dag voer aanschuift, dat 10 minuten kost, kan een voeraanschuifrobot zo'n 30 minuten per dag of 180 uur op jaarbasis besparen. En als je een voeraanschuifrobot hebt, kun je het voer ook vaker aanschuiven.

Uit onderzoek van Aeres Hogeschool blijkt dat vaker voer aanschuiven loont. Als je bij melkkoeien het voer elf keer laat aanschuiven, in plaats van drie, nemen ze meer droge stof op en wordt er per koe een halve liter melk per dag meer geproduceerd.

Bediening

In het artikel 'Laat ze maar schuiven : voeraanschuifrobots op een rij' bespreekt het vakblad verschillende voeraanschuifrobots. Sommige robots werken met een magneet in de vloer, andere met transponders of ultrasoonsensoren. Sommige robots kunnen ook buiten rijden om naar een andere stal te gaan, mits de ondergrond vlak is. Natuurlijk verschilt de bediening van de verschillende robots. Sommige bedien je met een touchschreen. En er zijn robots die je kunt bedienen via een app of programma op je pc.

(Bron foto: Shutterstock)