Nieuws

Eiwitbronnen: meer dan vlees en vis alleen

'Meer welvaart én schaars wordende hulpstoffen en land dwingen tot een zoektocht naar alternatieve eiwitbronnen', staat in het dossier Eiwitbronnen. Welke eiwitten zijn er naast vlees en vis en hoe produceer en consumeer je ze?

Een bekende eiwitbron en vlees- en visvervanger zijn peulvruchten, zo is ook te lezen in de factsheet Nieuwe eiwitbronnen als vleesvervangers; in het nieuwe dossier Eiwitbronnen te vinden onder het kopje Leermateriaal. Maar er is meer: Groen Kennisnet zet de belangrijkste bronnen op een rij.

Voedingswaarde en teelt

Voorbeelden die genoemd worden zijn zeewieren en algen, insecten, kweekvlees, graan(producten) en noten. In de genoemde factsheet is meer te lezen over de voedingswaarde van enkele van deze producten en bijvoorbeeld de milieubelasting. Andere bronnen in het dossier gaan dieper in op producten die van zeewier te maken zijn, wat er al gebeurt op het vlak van zeewierteelt, welke nieuwe voedingsmiddelen op de markt zijn toegelaten, waar onderzoek wordt verricht naar eiwitonderzoek, enzovoorts.

Spruitjes met sprinkhaan

Het dossier Eiwitbronnen is een van de voorbeelddossiers die is ingezet in de recent gelanceerde campagne 'Dan kijk je toch op Groen Kennisnet'. Met flyers en banners, verspreid op scholen, worden MBO-leerlingen niveau 3-4 en HAO-studenten geprikkeld om de Groen Kennisnet-dossiers te bezoeken en daar kennis vandaan te halen. Voor dit specifieke dossier worden zij aangesproken met de tekst 'Hmmm... spruitjes met sprinkhaan'.

(Bron foto: Pixabay)

Publicaties

(1)