Nieuws

Elektrisch aangedreven trekker in de maak

Het idee voor de Multi Tool Trac ontstond bij akkerbouwers die een multifunctionele machine zochten voor het werken met vaste rijpaden. De eerste prototypes van de elektrische machine zijn bijna praktijkrijp.

Landbouwkundig adviseur Paul van Ham nam samen met zeven akkerbouwers het initiatief voor de ontwikkeling van de landbouwmachine. Zij zochten een multi-inzetbaar voertuig voor de teelt op onbereden bedden en vaste rijpaden. Een brede, variabele spoorbreedte is belangrijk om de bodem zo min mogelijk te belasten. Ook moest de landbouwmachine GPS-gestuurd zijn en verschillende werktuigen kunnen dragen. Twee machinefabrikanten en een specialist in aandrijftechniek gingen daarmee aan de slag, zo is te lezen in het artikel over de Multi Tool Trac in Landbouw Mechanisatie (april 2014).

Elektrische aandrijving

Het artikel beschrijft de kenmerken van de landbouwmachine, die elektrisch aangedreven wordt. Het voertuig kan daarmee ongeveer anderhalf uur rijden op 30% van het maximumvermogen. Als de accu leeg is, wordt overgeschakeld op een diesel- of benzinemotor. Het frame van de Multi Tool Trac is extra lang gemaakt zodat alle werktuigen zichtbaar zijn voor de bestuurder. De machine is nu in de testfase, maar Paul van Ham hoopt er 20 per jaar te gaan maken.

De ontwikkeling van de Multi Tool Trac is in handen van Machinefabriek Boessenkool, Wissels Techniek en Van Ham Organisatie & Advies, ondersteund door subsidie van de EU.


(Bron foto: multitooltrac.com)