Nieuws

Elektrisch beregenen is duurzaam

De kosten voor een beregeningsbeurt waarbij je gebruik maakt van een elektromotor is veel goedkoper dan wanneer je een dieselmotor gebruikt, zo blijkt uit onderzoek van Praktijkonderzoek Plant en Omgeving.

De berekende kosten voor een beregeningsbeurt op een akkerbouwbedrijf in Groningen waarbij een dieselmotor slootwater oppompte, bedroegen 117 euro per hectare. Nadat de dieselmotor werd vervangen door een elektromotor die grondwater oppompte bleek een beregeningsbeurt niet meer dan 92 euro te kosten.

Kosten

Belangrijkste verklaring voor die kostenverschillen is de prijs van diesel. Diesel is duurder dan stroom. Bij het oppompen van grondwater zijn er iets meer arbeidskosten, aluminium buizen moeten steeds verlegd worden. Maar ook wanneer je met een dieselmotor grondwater oppompt is die methode met 110 euro per hectare nog steeds duurder.

Duurzaam

Er zijn meer voordelen van beregenen met een elektromotor. Zo is de uitstoot van broeikasgassen 28 % lager, en is ook het energieverbruik lager. Zou je de voor het beregenen duurzaam opgewekte stroom gebruiken, stroom uit zonnepanelen bijvoorbeeld, dan zou de uitstoot van broeikasgassen wel 75 procent lager zijn.

Het onderzoek komt voort uit het praktijknetwerk Duurzaam elektrisch beregenen, een netwerk dat wil bijdragen aan kennisontwikkeling en kennisverspreiding over duurzame methoden van beregening. Het onderzoeksrapport Duurzaam elektrisch beregenen is een van de resultaten uit dat netwerk.

(Bron foto: Richard Croft www.geograph.org.uk)