Nieuws

Elektrostatisch spuiten in glastuinbouw halveert gebruik bestrijdingsmiddelen

Door spuitvloeistof elektrisch te laden, kun je flink besparen op het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Na goede ervaringen in de fruitteelt wordt het elektrostatisch spuitsysteem ook in de glastuinbouw toegepast.

Door spuitvloeistof elektrisch te laden, ontstaat een betere hechting aan het blad. Je kunt zo met minder middel eenzelfde resultaat bereiken. Vakblad Onder Glas schrijft in een artikel over elektrostatisch spuiten dat je zo 50% middel, 80% water en 60% tijd kunt besparen. In het artikel deel teler Ruud van Olij zijn ervaringen. Hij gebruikt een systeem dat verschillende technieken combineert: het ULV-systeem (Ultra Low Volume), ondersteund door een elektrostaat en een ventilator. Het bestrijdingsmiddel wordt zo als een fijne, elektrostatisch geladen waas verspreid door het gewas.

Fruitteelt

In de fruitteelt is al ervaring met elektrostatisch spuiten. Leverancier Dick Scholtus zegt steeds vaker aanvragen voor de techniek te krijgen vanuit de glastuinbouw. Van tomatentelers bijvoorbeeld die hun middelengebruik willen terugdringen. Door elektrostatisch te spuiten krijg je een betere verdeling en hechting van het middel. Je bespaart op middel, hebt een lager residu en minder grondwatervervuiling.

Tomaten

Het systeem wordt nu nog door tomatentelers beproefd. Het lijkt er op dat het systeem veel potentie heeft. Je kunt het middelgebruik van 1500 liter per ha terugbrengen tot 280 liter per ha. Teler Ruud Olij ging in 2016 over op de teopassing van elektrostatisch spuiten in rozen. "In no-time verbruikten we nog slechts 50 liter per hectare, een flinke reductie," zegt hij. Hij wil het nu ook toepassen in frambozen.

Driftreductie

Olij noemt als voordelen van het systeem dat je niet alleen bespaart op water en middel, maar ook dat het middel veel dieper in het gewas doordringt. Je hebt zo meer profijt van een behandeling. Een ander belangrijk voordeel - dat vooral in de fruitteelt van belang is - is dat je een driftreductie kunt realiseren van 99,7%.

(Bron foto: Shutterstock)