Nieuws

Energiezuinig komkommers telen in de winter

Glastuinders zoeken naar mogelijkheden om energiezuiniger te telen. Dat kan met betere kasontwerpen zoals de 2SaveEnergy-kas met een isolerend kasdek dat meer licht door laat in de winter. Je kunt er goed komkommers in telen.

De 2SaveEnergy-kas is een energiebesparend hoog-isolerend kasontwerp. Het kasdek is voorzien van een hoog-lichtdoorlatende diffuse folielaag die in de winter 10% meer licht doorlaat. Onderzoekers doen ervaring op in die kas op het terrein van het Innovatie- en Demonstratie Centrum (IDC) Energie in Bleiswijk. Afgelopen jaar zijn er komkommers geteeld. Vakblad Onder Glas schrijft erover in het artikel 'Prima opbrengst winterlichtgewas komkommer in innovatieve kas'.

Betere opbrengst

De teelt is er prima verlopen, zeggen de gewasonderzoekers. De planten waren sterk en de productie was goed. De opbrengst was zelfs beter in dan in de praktijk. De onderzoekers zoeken nog naar een verklaring voor die betere productie. Het kan te maken hebben met een goede gewasverzorging, maar de temperatuur was er door de goede isolatie ook gemiddeld een graad hoger dan bij andere telers. Dat terwijl er minder gas verbruikt werd.

Uit de resultaten blijkt dat het verbruik aan gas en zuivere CO2 op respectievelijk 12,7 m3 en 4,5 kg per vierkante meter was. Dit betekent een besparing in gasverbruik van zo’n 45% in vergelijking met de praktijk. De proef maakt duidelijk dat zowel energiebesparing als productieverhoging haalbaar zijn.

Led-belichting

In een ander artikel in dezelfde editie vertelt komkommerteler Jac Dings van bedrijf Gerja hoe hij in de winter komkommers teelt met led-belichting als tussenbelichting. Hij heeft daar goede ervaring mee. Per m² oogstte hij 50 komkommers meer, zo is te lezen in het artikel 'Perfect donkergroene komkommers in de winter door tussenbelichting'. Dings wil daarom helemaal overstappen op led-belichting.

(Bron foto: Shutterstock)

Links

(2)