Nieuws

Energiezuinige kas met ultradun glas

Het glas op een mobiele telefoon of tablet is ultradun met een dikte van 0,55 mm. Dat glas is licht, buigzaam en laat veel licht door. Zou je dat kunnen gebruiken als kasdek in een energiezuinige kas? Onderzoek laat zien dat dit glas interessant is, maar nog te duur. En afmetingen zijn nog te klein.

Het ultradunne glas dat op je smartphone of tablet zit, heeft interessante eigenschappen. Het is bijna zo dun als folie, licht, sterk en buigzaam. Zou je dit kunnen toepassen als alternatief voor het veel zwaardere 4mm glas dat nu in kassen gebruikt wordt? Hoe is de isolatiewaarde in vergelijking met het nog zwaardere dubbel glas of met polycarbonaatplaten? En hoe is de lichttransmissie?

Onderzoekers van Wageningen University & Research keken samen met TU Delft en verschillende marktpartijen of dit ultradunne glas een alternatief kan zijn. Vakblad Onder Glas schrijft erover in het artikel 'Ultradun glas is interessant voor energiezuinige kas van de toekomst.'

Lichttransmissie

Het dunne glas met anti-reflectiebehandeling (AR-behandeling) blijkt licht goed door te laten. Met een lichttransmissie van 86,5% scoort het beter dan het traditionele 4 mm-glas (86,2%). Pas je het ultradunne glas gelaagd toe, dan blijkt dat een drielaags glas met een AR-behandeling uitkomt op 80,2% lichttransmissie. Polycarbonaatplaten hebben een veel lagere transmissie van 63,5%.

Isolatiewaarde

De onderzoekers keken ook naar de mechanische eigenschappen. Meerlaags dubbel glas blijkt goed isolerend te werken. En het glas is veel lichter. Uit een berekening blijkt dat je met vierlaags ultradun glas met AR-behandeling door de hoge isolatiewaarde in de teelt van Phalaenopsis 20 tot 25% warmte kunt besparen. De isolatiewaarde van tweelaags ultradun glas is vergelijkbaar met polycarbonaatplaten, maar de lichtdoorlatendheid van ultradun glas is beter.

Prijs

Toch zijn er ook nadelen. De prijs is nog hoog. Als energieprijzen stijgen kan het interessanter worden. Daarnaast blijkt dat het glas nog doorzakt en dat afmetingen nog te klein zijn. Het ultradunne glas is tot nu toe beschikbaar in een maximale breedte van 1,20 meter. Voor de tuinbouw is een breedte van 1,67 meter nodig.

(Bron foto: Shutterstock)