Enorme verschillen in voedselpatroon wereldwijd
Dit is terug te vinden in cirkeldiagrammen op de National Geographic-pagina What the world Eats. Uit de cirkeldiagrammen is voor 22 landen en de wereld als geheel af te lezen hoe 6 productgroepen verhoudingsgewijs het dieet vormen. Daarbij kan worden geklikt op calorieën en grammen. De productgroepen zijn: melkproducten en eieren, vlees, suiker en vet, graan en groenten/fruit/zetmeelproducten.
Daarnaast zijn voor elk land en de wereld als geheel, cirkeldiagrammen beschikbaar gericht op vlees en vis (rund, varken, gevogelte, zeevoedsel en ander vlees).
Daarnaast zijn voor elk land en de wereld als geheel, cirkeldiagrammen beschikbaar gericht op vlees en vis (rund, varken, gevogelte, zeevoedsel en ander vlees).
Met het genoemde percentage van 56% nuttigt een gemiddelde Chinees in vergelijking met elke andere wereldburger -meegenomen in dit onderzoek- de meeste groenten, fruit en zetmeelproducten. Op de voet gevolgd door Noord-Korea. Somaliërs eten hiervan, uitgedrukt in gram, het minst: het vormt 12% van hun voeding. Melkproducten en eieren vormen 53% van hun voeding, uitgedrukt in gewicht. Daarmee staan zij, van de onderzochte landen, aan top (ter vergelijk: bij een Noord-Koreaan is dat 2%, wereldwijd is het 15%).
Toch voorziet deze productgroep (melk/eieren) niet in de meeste calorieën. De gemiddelde Somaliër haalt 38% van zijn calorieën uit graanproducten en 24% uit melkproducten en eieren.
Vleesproducten
Het meeste vlees wordt geconsumeerd door de gemiddelde Hongkonger: uitgedrukt in gram vormt dit 32% van hun dieet en in calorieën 29%. Varken, zeevoedsel en gevogelte worden -uitgedrukt in grammen- in ongeveer dezelfde mate genuttigd. Kijkend naar de bevolking als geheel is China de grootste vleesgebruiker met zo’n 380.000 ton in 2011. In 1961 was dat zo’n 20.000 ton. In het bijschrift op de site wordt dit nog eens benadrukt: een gemiddelde Chinees at in 2011 zo’n 20 keer meer gram vlees dan in 1961.
De wereldburgers die per persoon gemiddeld het minste vlees nuttigen zijn Indiërs. Zij eten ongeveer in gelijke mate graanproducten en groenten/fruit/zetmeelproducten; groepen die hun dieet voor het grootste deel vormen.
Wereldburgers
Hoe groot de verschillen zijn, is ook duidelijk te zien in het boek Hungry Planet: What the World Eats. Voor dit project zijn vele gezinnen wereldwijd gefotografeerd met op de voorgrond de producten waarmee zij zich voeden. In de bijschriften is te lezen wat de wekelijkse kosten zijn voor deze voeding en wat de meest favoriete producten zijn. Het boek is niet gratis digitaal beschikbaar en kan besteld worden, maar een impressie is te zien in het fotoverslag Hungry Planet: What the World Eats. Ondanks de verschillen, zo is eerder geconcludeerd door de Wereld Voedsel Organisatie, worden de verschillen tussen wat op tafel komt steeds kleiner. Zie ook het artikel Wereldburgers eten meer hetzelfde.
De laatste tijd is veel aandacht voor wat wereldburgers eten en welke impact dit heeft op de (leef)omgeving. Zie ook: Meat atlas en Food – An Atlas. Hieraan is ook aandacht besteed in het Groen Kennisnet-artikel Nederlandse voedselvoorziening in kaart.
(Bron foto: Thinkstosck)