Nieuws

Erfelijke aandoeningen bij paarden

Een nieuwe brochure geeft een overzicht van erfelijke afwijkingen die bij paarden voorkomen. De website van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) biedt paardeneigenaren en fokkers aanvullende informatie.

De brochure geeft een korte beschrijving van zestien erfelijke aandoeningen bij paarden. Sommige afwijkingen zijn niet ernstig, zoals een kleine navelbreuk of cryptorchidie waarbij een of beide testikels van een hengst niet zijn ingedaald (de zogeheten klophengst). Andere aandoeningen variëren in ernst, waarbij er in sommige gevallen behandeling mogelijk is. Aangeboren ziekten zoals Lethal White Disease (LWS) zijn zo ernstig dat euthanasie toegepast wordt om het veulen verder lijden te besparen.

Meer over erfelijkheid

Naast deze brochure zijn via de website van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) ook de documenten ‘Inleiding erfelijke aandoeningen’ en ‘Meer over erfelijkheid’ te downloaden. Het LICG wil met haar website en publicaties huisdiereigenaren voorzien van onafhankelijke en betrouwbare informatie en zo bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van huisdieren.


(Bron foto: Shutterstock)

Links

(2)