Nieuws

Ervaringen pot-in-pot teeltysteem in de boomkwekerij

Veel boomkwekerijgewassen worden in potten geteeld op een containerveld. Het pot-in-pot systeem, waarbij de potten in een een pot geplaatst wordt die in de grond is ingegraven, blijkt betere groeiresultaten op te leveren. De aanleg vraagt wel een grotere investering.

Het pot-in-pot (PIP) systeem is veelbelovend, schrijft vakblad Sierteelt&Groenvooerzining. Dit systeem biedt veel mogelijkheden voor de laanbomenteelt. Om een goede vergelijking te kunnen maken met de meer klassieke containerteelt is op het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS) in Vlaanderen een vergelijkende demoproef aangelegd. De beworteling van gewassen blijkt in het PIP-systeem wat beter.

Pot-in-pot

Bij het PIP-systeem worden potten ingegraven in de grond. In die ingegraven potten plaats je potten waarin de gewassen groeien. De voorziening van water en voedingsstoffen gebeurt via een gesloten systeem. Het grote voordeel is dat de potkluit zo aan minder sterke temperatuurschommelingen onderhevig is. En de bomen staan wat stabieler, ze vallen minder snel om.

Beworteling

Uit de vergelijking op het proefstation wordt duidelijk dat de beworteling van de meeste gewassen wat beter is. In het artikel 'Wortelzakken in een pot-in-pot teeltsysteem: de ideale combinatie?' meldt het vakblad dat door de minder sterke temperatuurschommelingen er ook minder schommelingen in het vochtgehalte zijn in de kluit. Uit het PIP-systeem sijpelt minder drainwater weg, de uitspoeling van nutriënten zoals nitraten is daarom ook lager.

Wortelzakken

In een proef is ook ervaring opgedaan met bomen die in wortelzakken geplaast werden in in PIP-systeem, de zogenaamde Root Pouch. Dit zijn stoffen plantzakken van 16 liter. De eerste ervaringen lijken goed. In dit systeem lijkt de groei in lengte en dikte nog wat beter.

(Bron foto: Thinkstock)

Links

(2)