Nieuws

Essay-wedstrijd plantenziektekunde voor studenten

Ben je geïnteresseerd in de biologie en vind je het ook leuk om te schrijven? Dan is dit iets voor jou. Schrijf een essay over planten en hun belagers en win een geldbedrag.

In de afgelopen 125 jaar heeft het vakgebied van de plantenziektekunde zich enorm ontwikkeld. Het vakgebied heeft te maken met de wisselwerking tussen plant en ziekteverwekker op het niveau van DNA-, eiwit-, cel-, organisme-, populatie- en gemeenschapsniveau; in en op de plant; onder en boven de grond.

Dit spreekt tot de verbeelding. De Koninklijke Nederlandse Plantenziektekundige Vereniging, de KNPV, die 125 jaar bestaat, daagt je uit de verbeelding op te schrijven in een verhaal van 600-1200 woorden. Dat is veel meer dan een tweet, maar zeker geen lang verhaal.

De KNPV denkt dan aan een boeiend, prettig leesbaar verhaal over een onderwerp dat te maken heeft met plantenziekten of microbiologie in de meest brede zin. Een verhaal met een plot, idee of sfeer, gericht op algemeen publiek, dus geen technisch verhaal. Het mag fictie zijn of non-fictie.

Wie mag mee doen?

Studenten en scholieren met interesse in biologie en schrijven: scholieren van de middelbare school, studenten van aocs, hbo en universiteiten, en promovendi / PhD-studenten.

Stuur je bijdrage uiterlijk 1 september op naar jan-kees.goud@knpv.org. De inzendingen worden beoordeeld door een jury. De uitslag wordt bekendgemaakt op de najaarsbijeenkomst van de KNPV.

De drie beste inzendingen worden beloond met een geldbedrag van €200, €100, of €50 euro en zullen worden gepubliceerd in het verenigingsblad van de KNPV.

(Bron fotowedstrijd Groen Kennisnet, foto Michel Kleefman)