Nieuws

‘Eten bij de boer’ daagt mbo- en hbo-studenten uit

Een vorkje meeprikken bij de boer die de wortels op je bord zelf heeft gezaaid en geoogst. Dat is de gedachte achter het onderwijsproject ‘Eten bij de boer’. Studenten van verschillende opleidingen laten hun creativiteit los op dit concept.

In een KIGO-project werkt AOC Friesland aan het concept ‘Eten bij de boer’. Samen met het Friesland College, Hogeschool Van Hall-Larenstein, NHL Hogeschool en Helicon Noord-Brabant wil het aoc een nieuwe impuls geven aan plattelandstoerisme en streekproducten.

Frankrijk

Volgens  Jenneke van der Heide, die het project vanuit AOC Friesland coördineert, is de basisgedachte eenvoudig: “Het concept moet meer mensen naar het platteland trekken om daar lekker te gaan eten. Dat idee komt uit Frankrijk waar je op heel veel plaatsen aan kan schuiven bij de boer. Wij willen zien of het ook in Nederland kan.”

Moeilijk te vinden

Studenten van verschillende mbo- en hbo-opleidingen gaan dit concept vormgeven. De betrokken onderwijsinstellingen hebben de taken verdeeld. Van der Heide: ”Vanuit onze mbo-opleiding Design gaan studenten van AOC Friesland zich bezighouden met de inrichting en ontvangst van een dergelijke boerderij. Mbo-studenten Horeca van Friesland College gaan de boeren begeleiden, waarschijnlijk met gerichte workshops over gastvrijheid of koken. De studenten van Van Hall-Larenstein gaan zich buigen over de innovatievraag en welke eigenschappen en kwaliteiten een boer moet hebben om een dergelijke ondernemingstak op te zetten. Helicon stelt het draaiboek op en biedt voor haar studenten hetzelfde programma aan.”

Volgens Van der Heide zijn er al wel boeren die dit eetarrangementen aanbieden, maar zijn deze maar moeilijk te vinden. Uiteindelijk wil het project een website presenteren waarbij mensen zelf in hun regio kunnen zoeken naar een boer om bij te eten.

Op zoek

Het project ‘Eten bij de boer’ zoekt enthousiaste ondernemers die mee willen helpen en willen investeren in dit project. Van der Heide: ,”We zijn vooral op zoek naar pilotbedrijven voor de komende twee jaar. In die periode willen we het concept neerzetten zodat het verder zelfstandig door kan gaan.”


(Bron foto: xx)