Nieuws

Europees kenniscentrum voor rozenteelt

De Rozenhof Lottum heeft ambitieuze plannen om het rosarium en kenniscentrum te ontwikkelen tot Europees centrum van tuinrozen, naar model van de Keukenhof. Er wordt kennis verzameld en onderzoek uitgevoerd, door studenten van regionale onderwijsinstellingen van Citaverde College in Horst en HAS Hogeschool Venlo.

Wat de Keukenhof en de Bollenstreek betekenen voor Nederland en tulpen, moet De Rozenhof voor Nederland en tuinrozen betekenen. Dat is het ultieme doel dat het kenniscentrum in rozendorp Lottum over enkele jaren wil bereiken.

Samenwerking

De Rozenhof is hiervoor een samenwerking met de Keukenhof aangegaan. Die houdt kennisuitwisseling en persvoorlichting in, met name over rozen. Bedoeling is dat op landgoed Kasteel Keukenhof rozen uit Limburg worden gepresenteerd. „Wij zullen de Keukenhof hierover ook advies geven”, aldus Frank Heinemans namens De Rozenhof.

Onderzoek

In Lottum zelf zal het kenniscentrum uitbreiden met proef- en keuringstuinen. Ook wordt er onderzoek gedaan, in samenwerking met regionale scholen. Het betreft onder andere gebruikswaardeonderzoek (naar zowel tuinrozen als potrozen) waarbij tevens consumenten die De Rozenhof bezoeken, worden betrokken.

Qua rozenproductie is de regio Venlo-Venray-Haps (met name dus Lottum) reeds het belangrijkste centrum van Europa. De productie is de laatste jaren weliswaar afgenomen, maar nog altijd produceert de regio op 255 ha circa 10 miljoen rozenstruiken per jaar.

(Bron Hortipoint Tuin en Landschap )