Nieuws

Exportgroei agrosector, ook van kennis en technologie

De Nederlandse agrofoodsector heeft wereldwijd een toonaangevende positie. Ons land is niet alleen een belangrijke leverancier van producten als bloemen, vlees of zuivel, maar ook van innovatieve technologie en kennis.

In 2016 was de export van de agrarische sector bijna 94 miljard euro, 4 miljard euro meer dan in 2015. Dat is 22% van de totale export. Het grootste deel, 85 miljard euro, betrof export van agrarische producten. Exporteerde ons land voor bijna 9 miljard aan landbouwmaterialen, -kennis en -technologie. Staatssecretaris Martijn van Dam maakte die cijfers op 20 januari bekend bij de Grüne Woche in Berlijn. Hij baseerde zich op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Wageningen Economic Research.

Exportgroei

De export van agrarische producten groeide afgelopen jaar met 3,6 miljard euro (4,4%) naar 85 miljard euro. Dat is de grootste toename sinds 2011. Bij agrarische producten gaat het vooral om voedsel zoals groente, fruit, zuivel, vlees en bewerkte producten, en daarnaast ook hoogwaardige sierteelt. In Europa is Nederland wat dit betreft koploper. Wereldwijd staat Nederland op de tweede plaats na de Verenigde Staten.

Van die 85 miljard is een deel van de producten (24 miljard) zogenaamde 'wederuitvoer'. Nederland importeert die producten eerst, bewerkt ze en exporteert ze vervolgens weer. 77% van de producten blijft binnen Europa. Het gaat dan vooral om tomaten, paprika’s, komkommers, vlees en zuivelproducten. Buiten Europa is er vooral vraag naar Nederlandse bloemen en planten, gevolgd door vlees en zuivel.

Kennis

Naast de export van agrarische producten, exporteert Nederland in toenemende mate andere innovatieve producten, kennis en technologie. Je kunt denken aan landbouwmachines, meststoffen, speciale klimaatsystemen en toepassingen voor de voedingsmiddelenindustrie. De export ervan was in 2016 bijna 9 miljard euro, dat is 2,2% meer dan in 2015. Vooral de export van kasmaterialen groeide sterk. Bij de export van kennis speelt het Nederlandse 'groen onderwijs' - wereldwijd toonaangevend aldus het persbericht van de overheid - een belangrijke rol.

Toekomst

Toch waarschuwt het CBS in het eigen rapport dat de mooie cijfers nog geen garantie bieden voor de toekomst. De export staat continue onder druk van een steeds grotere wereldwijde concurrentie.Daar komt nog bij dat er een groeiende behoefte is aan een diverser goederenpalet: duurzamer, hogere kwaliteit en innovatiever.

(Bron foto: Pixabay)