Feiten over lactose-intolerantie
Zuivelproducten zijn gezond. Ze zijn opgenomen in de 'Schijf van vijf' omdat melk en melkproducten belangrijke voedingsstoffen bevatten zoals calcium, B-vitaminen en essentiële aminozuren. Daarnaast zou zuivelconsumptie de kans op ontwikkeling van darmkanker en type 2 diabetes verkleinen. Maar voor sommige mensen is de consumptie van zuivel lastig zoals voor mensen met koemelkallergie of lactose-intolerantie. In het artikel 'Feiten en cijfers over lactose-intolerantie' zet Voedingsmagazine informatie op een rij.
Lactase
Om lactose of melksuiker te kunnen verteren, is het enzym lactase nodig dat in de darmwand wordt gemaakt. Bij veel kinderen neemt de lactase-activiteit na de zuigelingenleeftijd af. Wanneer er te weinig lactase wordt aangemaakt, kan er sprake zijn van lactose-intolerantie. In dat geval wordt lactose niet omgezet in de suikers glucose en galactose, maar wordt door de darmflora omgezet in organische zuren, gassen en darmprikkelende stoffen. In Nederland heeft naar schatting 2% van de volwassenen last van lactose-intolerantie.
Zuivelproducten
Mensen met lactose-intolerantie kunnen in combinatie met een maaltijd nog wel wat melk drinken, al moeten ze dat goed spreiden over de dag. Er z ijn ook zuivelproducten die minder lactose bevatten zoals yoghurt of karnemelk. Kaas bevat nauwelijks lactose en kan daarom heel goed worden geconsumeerd. Lactose is niet gebonden aan koemelk. Het komt ook voor in andere melksoorten zoals melk van geiten, paarden of schapen.
Alternatieven
In lactosevrije melk, zoals die in het zuivelschap staat, is lactose deels verwijderd door filtratie. Daarna is de melk nog behandeld met lactase waardoor aanwezig lactose is afgebroken tot de suikers glucose en galactose. Een ander alternatief voor mensen met lactose-intolerantie is sojamelk. En bij de apotheek kun je ook lactase kopen die je als druppeltjes aan een glas melk kunt toevoegen.
(Bron foto: Shutterstock)