Nieuws

Fietsen op het schooldak

Om genoeg hoogte te krijgen over het Amsterdam-Rijnkanaal is de in 2017 geopende Dafne Schippersbrug in Utrecht gebouwd op het dak van een school. Zo combineer je school, plantsoen en fietsbrug in een samenhangend geheel.

De Dafne Schippersbrug is een fietsbrug die de Utrechtse wijk Oog in Al verbindt het de Leidsche Rijn, de wijk die aan de overkant van het Amsterdam Rijnkanaal ligt. Omdat door dat kanaal grote schepen varen, moet de brug behoorlijk hoog liggen. Het brugdek van de 110 meter lange brug ligt 9 meter boven het kanaal. Om die hoogte te kunnen bereiken, is de brug over het dak van de montessorischool Victor Hugo in Oog in Al gebouwd. Vanaf het straatniveau buigt het fietspad in een bocht omhoog over het dak van de school en zo kom je op de brug.

Combinatie van functies

Op het dak van de school wordt de brug gecombineerd met andere functies. Zo vind je op het dak ook een sedumvegetatie en zonnepanelen oms energie op te wekken. En op het lagere deel zijn er schooltuintjes. Het fietspad en de brug is tussen 2014 en 2017 gebouwd door bedrijven van diverse disciplines in samenwerking met het adviesbureau 'Leven op daken'.

Het magazine 'Leven op daken' gaat in het artikel 'Nederland Fietsland, zelfs op het dak van een school' in op de dakconstructie. Een filmpje van de gemeente Utrecht laat zien hoe de fietsroute en brug in een paar jaar tijd vorm kreeg. De brug is geopend op 13 mei 2017. Uiteraard was Dafne Schippers zelf ook aanwezig tijdens die opening.


(Bron foto: Tedder [CC BY 4.0], via Wikimedia Commons )