Nieuws

Filmpjes groene gezonde stad

Groen heeft een positief effect op de gezondheid, maar het is lastig er grip op te krijgen. Wat levert vergroening van de stad bijvoorbeeld op? En waar moeten ontwerpers van stadsgroen op letten voor een optimaal effect? In korte filmpjes worden deze projecten van de Groene Agenda belicht.

Groen in de stad heeft veel positeve effecten, denk aan verkoeling, luchtzuivering, waterberging en meer biodiversiteit. Ook op de gezondheid heeft groen effect. In de Groene Agenda, een project van Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, Royal FloraHolland en Stichting De Groene Stad worden de positieve effecten van groen op gezond wonen, werken en leven onderzocht.

Ecosysteemdiensten

Zo moet het project 'Ecosysteemdiensten van boomkwekerijproducten' instrumenten opleveren die de voordelen van groen meetbaar maken zodat je het kunt meewegen bij beslissingen. Een filmpje laat zien wat dit project inhoudt.

Ontwerptool

Om planners, ontwerpers, ontwikkelaars en ontwikkelaars van stadsgroen te helpen, is er een Ontwerptool Groene Gezonde Stad in ontwikkeling. Met die tool krijgen professionals beter inzicht in wat de gezondheidseffecten van groen zijn, zo blijkt uit een filmpje. Waar kun je groen het beste plannen? En welk groen is effectief. Door kennis uit die tool te benutten krijg je een gezondere stedelijke samenleving, is het idee.

Binnenklimaat

Ook binnenshuis kun je werken aan een gezondere omgeving door meer groen aan te brengen. Planten kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van het klimaat in kantoorgebouwen, zo blijkt uit een filmpje.
Veel meer kennis over groen en gezondheid vind je in het portaal Groen en Welbevinden dat Groen Kennisnet heeft ontwikkeld in samenwerking met Royal Flora Holland, Wageningen University & Research en De Groene Stad.

(Bron foto: Jan Nijman)