Nieuws

Financiële impact van stalhoest

Betere huisvesting is de belangrijkste factor in het onder controle houden van Enzoötische pneumonie, een ziekte die (in)direct de varkenshouder veel geld kost.

Enzoötische pneumonie of stalhoest is een chronisch verlopende ademhalingsaandoening. De aandacht voor deze ziekte is onder varkenshouders verminderd, omdat de ziekte niet erg zichtbaar is, zoals PRRS of wegkwijnziekte. Terwijl de ziekte toch veel financiële gevolgen kan hebben, valt te lezen in het artikel ‘Enzoötische pneumonie leidt tot grote verliezen’, uit Management & Techniek.

Kosten

De ziekte Enzoötische pneumonie maakt de weg vrij voor allerlei andere infecties. Daarbij tast de ziekte niet alleen het welzijn van de dieren aan, maar leidt het ook tot enorme economische verliezen, zowel voor de varkenshouder als voor de sector zelf. Deze economische verliezen kunnen volgens het artikel op verschillende manieren ontstaan. Op bedrijfsniveau kan een verminderde voederconversie worden vastgesteld: er is meer voer nodig voor de aanzet van een kilo varkensgewicht. Daarnaast groeien de varkens trager, waardoor ze meer tijd nodig hebben om slachtrijp te worden. Wanneer de hokbezetting naar het einde van de mestperiode toe te hoog wordt, kan de luchtkwaliteit te wensen overlaten. Dit kan dan weer tot meer ernstige ziekten leiden. Ook kunnen de medicatiekosten enorm oplopen.

Controle

Enzoötische pneumonie kan onder controle worden gehouden door het optimaliseren van de management- en huisvestingsfactoren, door middel van antimicrobiële behandelingen en vaccinatie. In heel wat gevallen is huisvesting de belangrijkste factor in het onder controle houden van de ziekte. Een slechte luchtkwaliteit kan ontstaan door opbouw van schadelijke gassen (bijvoorbeeld ammoniak) en infectieuze agentia zoals M. hyopneumoniae terwijl tocht tot snellere afkoeling kan leiden waardoor het varken gemakkelijker ziek wordt. Een goed geïsoleerd gebouw met goed gecontroleerde luchtstromen is een must. Daarnaast is vaccinatie een van de hoofdstrategieën tegen Mycoplasma hyopneumoniae, de bacterie die de ziekte veroorzaakt.(Bron foto: Pixabay)