Nieuws

Fingerfood: uitkomst voor oudere met dementie?

Eten met je handen kan een oplossing zijn voor dementerende ouderen bij wie zelfstandig eten niet meer lukt. Studenten verpleegkunde onderzochten effecten van het ‘Fingerfoodconcept’ in een Zeeuws verpleeghuis.

Meer dan de helft van mensen met dementie in een verpleeghuis heeft problemen met eten, schrijven studenten Verpleegkunde van de HZ University of Applied Sciences in hun rapport. Soms herkennen ze het bestek niet of kunnen geen bestek meer hanteren. Het gevolg is dat deze ouderen gevoed worden. Door hen fingerfood aan te bieden - voedingsmiddelen die ze met de hand kunnen eten - kunnen ze zelfstandig blijven eten, is de achterliggende gedachte.
De studenten deden hun onderzoek in opdracht van de Stichting Voor Regionale Zorgverlening in Vlissingen.

Eigen regie

De vijf ouderen die aan het onderzoek deelnamen, ervaren de fingerfoodmaaltijd in het algemeen als positief, ze genieten meer dan bij een reguliere maaltijd. Dat concluderen de studenten na observatie bij verschillende maaltijden. Ook enquêteerden ze de contactpersonen van de ouderen: ‘Zowel de zorgverleners als de familie vinden dat het vingerfoodconcept de zelfstandigheid, eigenwaarde en eigen regie bevordert’, blijkt uit de resultaten. Wel moet er extra aandacht zijn voor hygiëne en is instemming van de familie belangrijk.

Met meer smaak

Omdat in Zeeland maar een kleine groep ouderen is onderzocht, zijn deze resultaten niet te generaliseren. Maar ook op andere locaties wordt gedacht over het introduceren van fingerfood. In De Gelderlander (7 december 2013) pleit een afdelingshoofd van verpleeghuis De Hoge Weide in Lochem voor het eten met de handen. Dementerende bewoners aten er rustiger en met meer smaak. Zij deed het idee op in de Verenigde Staten, waar verpleeghuizen vaker fingerfood serveren.


(Bron foto: Pixabay)