Nieuws

Fipronilschade 65 tot 75 miljoen euro

De besmetting van pluimvee met het middel fipronil heeft een schade veroorzaakt van 65 tot 75 miljoen euro. Leghennenhouders zijn het hardst getroffen met een schade van 35 tot 45 miljoen euro.

Nadat de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) deze zomer constateerde dat fipronil in stallen van leghennen was gebruikt om bloedluis te bestrijden, heeft de NVWA een grote groep bedrijven met pluimvee geblokkeerd. De eieren mochten niet verhandeld worden. Een deel van de besmette leghennen werd vroegtijdig gedood. Andere pluimveehouders hoopten dat ze het fipronilgehalte in de kippen omlaag konden brengen door ze op dieet te zetten. De kippen verliezen vet en veren waardoor ze ook het gif kwijtraken.

Schade

In alle gevallen leveren die maatregelen forse schade op voor de betrokken pluimveehouders. In augustus werd de schade nog geschat op zo'n € 30 tot 35 miljoen. Uit het onlangs verschenen onderzoeksrapport van Wageningen Economic Research blijkt dat de totale schade nu geraamd wordt op € 65 tot € 75 miljoen. De leghennenhouders zijn het hardst getroffen, zo blijkt uit het rapport.

Pluimveebedrijven

Directe schade voor legpluimveebedrijven wordt geschat op € 35 tot € 45 miljoen. Daarvan is circa € 9 miljoen het gevolg van de opgelegde blokkade voor een periode van twee weken en € 33 miljoen voor genomen maatregelen. De kosten voor vroegtijdig doden bedragen naar schatting € 10 miljoen, het ruien kost mogelijk € 9 miljoen en de kosten van een derde maatregel 'vroegtijdig doden na ruien' bedragen zo'n € 14 miljoen.

De gemiddelde schade voor een bedrijf loopt uiteen van € 26.000, - tot wel €522.000,-. Voor bedrijven die alleen met een blokkade te maken hadden, is de schade het minst groot. Bedrijven die geblokkeerd waren, kippen lieten ruien en die vervolgens toch nog gedood moesten worden, hebben de grootste schadepost.

Andere bedrijven

Naast de pluimveebedrijven zelf, ondervinden ook andere bedrijven schade. Eierpakstations hebben tussen de € 15 en 20 miljoen schade, de eiproductenindustrie tussen de € 5 en 10 miljoen en de broederijen en opfokbedrijven tussen de € 2 en 2,5 miljoen. De schade voor de Nederlandse supermarkten wordt geraamd op € 7 tot € 8 miljoen.

(Bron foto: Pixabay)