Nieuws

Fit in je hoofd

Hoe blijf je als boer geestelijk gezond? Aan de hand van interviews wordt een aantal praktijkvoorbeelden gegeven om ‘fit in je hoofd’ te blijven.

Het dossier ‘Fit in je hoofd’ uit Management & Techniek gaat vooral over hoe met druk en stress om te kunnen gaan, over tijd voor werk en tijd voor vrije tijd, tijd voor jezelf, tijd voor het gezin, tijd om tot rust te komen. De nadruk ligt dus op preventie.
In het dossier worden in een zevental artikelen ‘praktijkvoorbeelden’ gegeven. Zo wordt in het stuk ‘Het leven op de boerderij’ Chris Coenegrachts geinterviewd, die naast eigenaar van een gemengd bedrijf, ook eerste ondervoorzitter van Boerenbond is.  De balans tussen gezin, bedrijf en de bond vindt hij onder andere door positief te denken.

Praten

‘We moeten over onze problemen kunnen praten en ons verzetten tegen de idee dat het ieder voor zich is.’ Dat zegt  Riccy Focke, directeur Boeren op een Kruispunt, in het artikel ‘Maak tijd voor een goed gesprek’. Collega’s hebben vaak dezelfde problemen moeten oplossen en daar kunnen anderen van leren. ‘Want op de keper beschouwd zijn we allemaal even kwetsbaar.’ Dat boeren nog maar moeilijk met elkaar over hun problemen kunnen praten is volgens hem vermoedelijk omdat ze elkaar te veel zien als concurrenten.

Vakantie

Voor Raf Seldeslachts is vakantie een must. Hij heeft het echt nodig om af en toe eens de (bedrijfs)deuren achter zich dicht te trekken, laat hij in het artikel ‘Je moet tijd maken om op vakantie te gaan’. Daarbij vindt hij het ook voor zijn gezin belangrijk. Tijdens de vakanties zet hij een bedrijfsverzorger in, maar belt hij wel geregeld. ‘Die telefoontjes doe ik niet zomaar overdag, maar op een rustig moment ’s avonds. Ik volg ook niets online, dan blijf je immers beter thuis.’
Collega’s van hem zeggen dat ze wel zullen reizen als ze met pensioen zijn. ‘Maar dan moet je je pensioen wel halen natuurlijk én in goede gezondheid blijven om te kunnen reizen. Ik wil niet wachten tot dan, ik zag in mijn nabije omgeving immers al voldoende ongunstige voorbeelden …”

Verandering

In het artikel ‘Verandering positief aangepakt’ komt een stel aan het woord dat door een hagelstorm vorig jaar hun aardbeienbedrijf verloor. Inmiddels staat hun leven weer op de sporen, zij het dat ze iets totaal anders doen.
Verder zijn er artikelen over het inschakelen van een psycholoog als je het even niet meer ziet zitten, wordt een vrouw geinterviewd die haar man verloor bij een bedrijfsongeval en komt in een stuk de ondernemersscan aan bod, die onder andere sterke en zwakke punten van een bedrijf blootlegt.

Het dossier is geïnspireerd door het project ‘Fit in je hoofd, goed in je vel’ uit 2009 uitgewerkt door het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) van de administratie Gezondheiden Zorg. Dit project (www.fitinjehoofd.be) biedt tien tips aan om ‘fit in je hoofd’ te blijven.(Bron foto: Pixabay)

Publicaties

(1)